Красимир Каракачанов: Ако купуваме самолети, те трябва да са нови.

 

Разчетите са до средата на ноември да имаме готовност с предварителни цени, на базата на които да разговаряме с РСК МиГ за ремонта на МиГ-29. Това разясни пред журналисти в парламента вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. Той държи всички 15 самолета, с които разполагаме, да бъдат ремонтирани по възможност в „Авионамс“.

Мисля, че до началото-средата на ноември, ако се движим с тези темпове, ще имаме офертата колко би ни струвало това и после да се пристъпи към сключване на договори, посочи Каракачанов.

Имаме подписан меморандум, те ни изпратиха писмо, с което са определили работната група, която трябва да дойде. В рамките на 30 работни дни тя трябва да обследва състоянието на самолетите, на двигателите, след което да се изготви оферта, очерта процедурите министърът.

Другото, което по думите му трябва да се направи и икономическото министерство вече е предприело мерки, е отделна работна група да отиде в завода в Пловдив, за да види дали има нужната технологична и кадрова възможност за ремонтите, да се лицензират някои дейности, да се актуализира техническата документация.

Предния ден се е провело редовното заседание на междуведомствения съвет между България и Русия, на което Каракачанов е потвърдил пред представителите на РСК, че най-разумно е да няма посредници, а пряко договаряне между МО и руската страна за обновяване на миговете.

Във връзка с доклада на временната комисия за изтребителите вицепремиерът повтори, че единият вариант е разговорите да започнат отново с трите фирми, подали в началото оферти. Ако НС не наложи нови ограничения, може да се разшири периметърът на разговорите, смята Каракачанов. Другата опция е изцяло нова процедура, която да бъде отворена, т.е. да бъдат допуснати оферти на държави извън ЕС и НАТО. Например, обясни министърът, бихме могли да закупим самолети, произведени в страни от НАТО и ЕС, но в момента да са собственост на трета държава. Нека парламентът все пак официално да гласува, може в пленарната зала да има други решения, но ясно е, че ще се върви към нови преговори, подчерта Красимир Каракачанов.

МО ще отиграе правилно топката, за мен е важно процедурата да е прозрачна, защото става въпрос за много пари – 1,5 млрд. лв. за 8 самолета и веднага след това още толкова за други 8, обясни той. По думите му обаче е задължително самолетите да са нови.

Все още не било ясно дали ще бъдат предвидени пари за нови изтребители в Бюджет 2018. Намерението на правителството е трите проекта за модернизация на армията да вървят паралелно, подчерта Красимир Каракачанов.

Проектът за бронираната машина тепърва стартирал, защото за него нямало пари в миналия бюджет. Възнагражденията на военните догодина също трябва да бъдат увеличени, радвам се, че премиерът проявява разбиране – не трябва да се пренебрегва сектор „Сигурност“, служителите на МВР, подчерта още вицепремиерът.

Нямам проблеми да говоря с премиера, коалиционните отношения да се коментират вътре, а не пред медиите, така Красимир Каракачанов отговори на въпрос дали има пропукване между партньорите в управляващото мнозинство.