Правителството на Чехия ще гласува следващата седмица да не участва в глобалния пакт за миграцията на ООН, съобщи „Ройтерс“, цитирайки говорител на Социалдемократическата партия, която е младши партньор в правителствената коалиция.

Споразумението на ООН за миграцията, което трябва да бъде прието през следващия месец, има няколко противници по света, включително САЩ, Унгария и Австрия. Това се случва, след като чешкият премиер Андрей Бабиш, който ръководи управляващата партия АНО, заяви по-рано, че не одобрява първия глобален договор за миграцията на ООН и не иска страната му да подпише споразумението.

„Не харесвам пакта“, заяви той в парламента, добавяйки: „Има проблеми, които могат да бъдат интерпретирани по различни начини. Ще предложа на моите партньори в правителството да действаме по същия начин като Австрия или Унгария.“

Глобалният договор за безопасна, системна и нормална миграция ще бъде официално приет в мароканския град Маракеш по време на междуправителствена конференция, предвидена да се проведе на 10-11 декември.

Окончателният проект на необвързващото споразумение беше публикуван на 11 юли. САЩ бяха първата страна, която отказа да го одобри, а след това се оттегли и Австралия. В Европа Унгария и наскоро Австрия обявиха, че няма да подпишат пакта за миграцията на ООН.

Нещо повече – германски медии съобщиха вчера, че редица депутати от най-голямата политическа партия в Германия – Християндемократическия съюз на Ангела Меркел, възнамеряват да се противопоставят на пакта, тъй като не прави разлика между принудителните и трудовите мигранти.