Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаС курбан от овче месо се нагостиха жителите на Вуково

С курбан от овче месо се нагостиха жителите на Вуково

Овчи курбан за здраве бе раздаден в бобошевското планинско село Вуково. Селото е закътано в махали върху стръмните скали на Поглед планина и пази безценни съкровища на България. Две от съкровищата на село Вуково – късносредновековните черкви от 16-и век „Свети Никола“ и „Света Петка“, са паметници на културата.

Клисарката Бистра Ангелова с комшийка
Стенописи в черквата „Въведение Богородично“

Третата ценност е късноантичната крепост върху възвишението Чуката в местността Градището. Четвърто съкровище са каменните къщи, улици и дувари върху скалите. И най-голямото богатство са малцината, около 40 жители на село Вуково и техните потомци из страната и по света. Старото име на Вуково е Вакаво, значещо „църковно място”. Под село Вуково кръшна снага вие пълноводната река Струма, над която голям метален мост води към селото.

Иконата „Света Параскева“ в храма
Вене Козарчето донесе цветя в храма.

Два казана курбан за здраве бе раздаден в двора на черквата „Въведение Богородично“, строена през 1858 г. от вуковските възрожденци, където техните потомци посрещнаха големия християнски празник Малка Богородица. Готвачи на курбана бяха кметът на село Вуково Николай Джиков и Георги Ковачки. Богородични питки омесиха клисарката на храма Бистра Ангелова и леля Христина. В черквата и на курбана дойдоха кметът Николай Джиков, д-р Асен Соколов – завеждащ ветеринарна служба на Бобошево, Момчил Павлевчев, Никола и Катя Данчови, купилият наскоро къща в селото Бойчо Минев, баба Тодорка с дъщеря си Тодора и внуците близнаци Стефчо и Цветелина с приятелчето им Иван. Вене Козарчето със съпругата си и дъщерята, зетя и внучката от София и др.

Децата на селото бяха много щастливи, че вече магазинът има ток и може да си купуват сладолед. Дълги години единственият магазин в селото бе с изключен ток. Един от радетелите за отдих и туризъм в село Вуково, строител на Мол София – Вене Козарчето, сподели: „Надяваме се в близко бъдеще и в село Вуково да развием селски, църковен и поклоннически туризъм”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular