Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБобов долРегистрираха нов случай на СПИН в област Кюстендил, заразеният е мъж от...

Регистрираха нов случай на СПИН в област Кюстендил, заразеният е мъж от Бобов дол

Нов случай на СПИН/ХИВ е регистриран в област Кюстендил, съобщиха от Регионална здравна инспекция (РЗИ) – Кюстендил. „Случаят е от Бобов дол, установен е през януари тази година. Заболелият е мъж”, каза д-р Илиана Кръстева – директор на дирекция „Надзор на заразните болести” към РЗИ. По данни на инспекцията за 2019 година в областта са регистрирани шест случая на заболяването, като четири са в Кюстендил и два в Дупница. Повече са болните от силния пол, съотношението на мъжете и жените е 5:1. За 2019 г. първият случай е от м. март в Кюстендил, следващите са от м. май, отново за Кюстендил, следват два от м. юни в Дупница и един от октомври в областния център. „Броят на заболелите е същият, както през 2018 година. И тогава са установени 6 случая”, посочи д-р Кръстева.

По данни на Министерството на здравеопазването за периода 1986 г. – 15.11.2019 г. в България са регистрирани общо 3244 лица с ХИВ инфекция. „От началото на 2019 година са открити нови 218 ХИВ – позитивни лица. Запазва се тенденцията от последните години броят на новоинфектираните мъже да е многократно по-голям от този на новоинфектираните жени. Съотношението мъже/жени през миналата година е 5:1 (182-ма мъже и 36 жени).

Относно начина на инфектиране – запазва се тенденцията от последните години: и през 2019 година 84% от новорегистрираните с ХИВ инфекция са се инфектирали по сексуален път (51% са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже, и 33% са лица с хетеросексуални контакти). От всички новорегистрирани 16% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици, като има ръст на увеличение с 3-4% в сравнение с предходните години.

И през 2019 г. най-засегната е възрастовата група 30-39 г. – 40%, следвана от възрастовата група 20-29 г. – 23%. През последните няколко години се наблюдава тенденция на  увеличение и във възрастовата група над 50 години”, съобщават от здравното министерство.

Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове.

RELATED ARTICLES

Most Popular