„Миньор” (Перник) ще бъде финансово обезпечен за новия сезон във Втора лига

Чужденци е изключено да привличаме, даваме шанс на момчета от школата. Не робуваме на имена, каза треньорът Юри Васев

 

„Миньор” (Перник) ще бъде финансово обезпечен за новия сезон във Втора лига. Това заяви членът на Управителния съвет на клуба Мартин Жлябинков в Пресклуб „България”, след като клубът се завърна в професионалния елит. На пресконференцията присъстваха още председателят на УС Ангел Христов, старши треньорът Юрий Васев и капитанът на перничани Томислав Павлов. Жлябинков е категоричен, че правилният път за „Миньор” започва от развиването на ДЮШ-а на клуба.

Христов увери, че клубът има подкрепата на кмета и община Перник. „Емоциите са големи от връщането на клуба в професионалния елит. Когато „Миньор” беше част от елита, водещите грандове изпитваха затруднения, когато гостуваха в Перник. В лицето на общината имаме огромна подкрепа, с кмета се комуникира много добре, той е спортен човек и иска да помогне на клуба. За нас е гордост, че за една година клубът стигна до елита”.

„Емблематичен клуб за българския футбол, изключително много футболисти са излезли от „Миньор”. Смятам, че връщането ни в професионалния елит е заслужено, защото във всички кръгове ние сме лидери, така че смятам, че подхвърлянията, че това е незаслужено, са напълно неоснователни. Относно какво очаква „Миньор” (Перник) оттук насетне – чака ни много работа, нашата идея като ръководство е отборът да не бъде само един сезон член на Втора лига, искаме да изградим сериозна организация, която да даде предпоставки и клубът да се завърне в Първа лига. „Миньор” (Перник) ще бъде финансово обезпечен за новия сезон във Втора лига. В момента клубът работи по всички процедури за лицензиране във Втора лига. Смятам, че стадионът е едно от най-добрите съоръжения в България. Ще бъде монтирано и видеонаблюдение. Има изградено тренировъчно игрище, което се използва от ДЮШ на „Миньор”. В момента работим за още две игрища – базата в село Дивотино, в момента текат ремонтни дейности, със стартирането на подготовката тимът спокойно ще може да играе и на него“, каза Жлябинков.

Наставникът Юрий Васев коментира селекцията на „Миньор” за новия сезон и обяви, че клубът ще проведе дълга подготовка, за да бъде максимално готов след принудителната пауза заради коронавируса. „Изградили сме един млад отбор, на който средната възраст е 20 години и два месеца, искаме да продължим по този начин. Работим по селекцията, имаме набелязани имена, но ще бъдат оповестени, когато са привлечени официално. Не искаме мащабна селекция – 3-4 добри футболисти, които да вдигнат нивото и конкуренцията в отбора. Мисля, че ще сме фактор във втория ешелон. Искам стабилизиране на отбора, нужно му е време и период на адаптация. На 8 юни ще започне подготовката – три етапа, като първият е в Перник. Отиваме после на село Ковачевци, там ще изиграем няколко контроли, имаме две сигурни. Ще проведем 8-9 проверки, за да си възстановим игровия ритъм. Искаме да направим малко по-дълга подготовка, около 45 дни. На 20 юни контрола с „Монтана”, те се готвят за бараж за влизане в Първа лига, другата ни ясна контрола е с „Пирин” на 3 юли, вероятно ще бъде на Ковачевци. Още много отбори не са почнали подготовка от Втора лига, така че впоследствие ще уточним въпросните контроли“, сподели той.

„Ще имаме време да се подготвим, от тази гледна точка няма да имаме проблем. Мисля, че отборът ни още тази година показа, че е готов за тежки битки. Мисля, че нашият отбор е напълно готов за Втора лига, с още 3-4 човека ще сме сериозен фактор във Втора лига“, показа самочувствие и капитанът на „миньорите“ Томислав Павлов.

Васев сподели и очакванията си за новия сезон, като добави, че според него решението за прекратяване на Втора лига е било правилно. „Не може да кажем кои са ни конкуренти, все пак сме нов отбор. Има отбори с традиции в Първа лига като „Пирин” и „Локомотив” (Сф), ще видим как ще минат и баражите – всички отбори са сериозни отбори, дори такива като „Кариана”, „Струмска слава”, навсякъде трудно се играе. Нужен ни е период на адаптация. Ще бъде доста по-трудно, но съперниците ще играят по-отворено, така че ще работим във всяко едно отношение, момчетата са свикнали да играят под напрежение. Не знам другите отбори в какво състояние. Чужденци е изключено да привличаме, даваме шанс на момчета от школата, предлагаме договори на момчета от Перник. Не робуваме на имена. При всички положения ще има полемики, за мен е правилно, не защото сме влезли. Просто не е нормално да се изиграят 14 мача в рамките на два месеца, след това почти без почивка още 16 мача, това са 35-40 мача за кратък период, вижте какво става в Бундеслигата, където са далеч по-напред във всяко едно отношение и контузиите, които се получиха. Нашата цел номер 1 сега е да съхраним отбора от нежелани контузии“, допълни старши треньорът.

Според Васев решението за прекратяване на сезона във Втора лига е било справедливо заради невъзможността на клубовете да изиграят огромен брой срещи за кратък период от време.

Христов и Жлябинков отхвърлиха появилите се информации в медиите, че „Миньор” е подкрепил кандидатурата на Христо Порточанов за президент на БФС. Двамата са обединени и около това, че верният път за клуба към успешен сезон във Втора лига и завръщане в Първа лига се крие в развиването на Детско-юношеската школа. „Миньор” (Перник) не е заставал зад нито едно лице, всичко, което се тиражира в медийното пространство, е просто спекула. Ще се опитаме да си наредим нещата, да структурираме школата, ще въведем методика, за да може състезатели от школата да навлизат в първия тим. Това е пътят според нас. Имаше случаи, в които в „Лудогорец” нямаше нито един българин, когато Владо Стоянов се контузи. Затова и националният отбор е на това дередже – нормално е клубовете да имат финансови затруднения, когато привличат много чужденци, защото ако един от тях например взима пот 35-40 000 евро заплата на месец, е неизбежно да се появят финансови проблеми“. /БГНЕС