Tuesday, May 7, 2024
HomeАктуално от днесАФП: Бомбардировки по източния фронт в Украйна

АФП: Бомбардировки по източния фронт в Украйна

Украинската армия и проруските сепаратисти взаимно се обвиниха в нови нарушения на примирието в източната част на страната

Бомбардировки се извършват в момента близо до Станица Луганска, селище в Източна Украйна под контрола на правителствените сили. Това съобщиха намиращи се на терен журналисти на Франс прес.

Същата местност бе засегната и вчера от бомбардировки, при които пострада и детска градина. Нанесени бяха само материални щети.

Украинската армия и проруските сепаратисти взаимно се обвиняват в нови нарушения на примирието. Властите в Киев съобщиха за 20 нарушения на прекратяването на огъня от страна на бунтовниците през нощта. Сепаратистите са преброили 27 случая, когато украинската армия е откривала огън.

Вчера в селището Станица Луганска, в зоната, контролирана от Киев, са паднали 32 снаряда. Засегната е била детска градина, частично е било прекъснато електроснабдяването, каза армията. Наблюдателите от ОССЕ докладваха за значително засилване на обстрелите, с 189 нарушения на примирието в района на Донецк вчера срещу 24 предния ден. В другия бастион на сепаратистите, зоната около Луганск, са били регистрирани 402 нарушения при 129 в сряда.

Междувременно украинският министър на отбраната Олексий Резников заяви, че Русия е струпала 149 000 военни по границата си с Украйна, заяви, цитиран от Франс прес.

“Наблюдаваме руските военни единици. Сухопътните сили са 129 000. Ако прибавим към тях войниците от флота и военновъздушните сили, общият им брой достига 149 000”, изтъкна Резников.

Киев не възнамерява да извършва офанзиви срещу сепаратистките територии в Източна Украйна или срещу анексирания полуостров Крим, каза още Резников.

“Ние засилваме защитата си, но нямаме намерение да провеждаме каквато и да било офанзива” срещу тези територии, уточни министърът по време на сесия на украинския парламент. “Смятаме, че Русия е струпала между 169 000 и 190 000 военни във и близо до Украйна. За сравнение, броят на руските войници на 30 януари беше около 100 000. Това е най-сериозната военна мобилизация в Европа от Втората световна война”, заяви постоянният представител на САЩ в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Майкъл Карпентър.

Нарастването на напрежението по този фронт е източник на допълнително напрежение в кризата между Русия и Запада, която от седмици заплашва да прерасне във военен конфликт. По информация на САЩ и Украйна Русия е струпала близо 150 000 военни по границата.

Минските споразумения от 2015 г. дадоха възможност за примирие и съществено намаляване на сблъсъците, но на фронтовата линия от време на време отново избухва насилие. Сега то пак се засилва на фона на напрежението между Русия и Запада, който я обвинява, че е струпала близо 150 000 войници на границата с Украйна

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular