Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионБанскоБанскалии: Отец Иван Чакъров е живата история на храма в Добринище

Банскалии: Отец Иван Чакъров е живата история на храма в Добринище

Обичаният свещеник популяризира ценни реликви

Отец Чакъров е живата история на храма в Добринище. Това споделят боголюбиви жители на община Банско. “Ако си дошъл в Добринище, непременно се отбий в църквата „Св. Св. Петър и Павел” и потърси отец Иван Чакъров. Този омаен разказвач ще те върне стотици години назад. Ще ти покаже Евангелие от 1740 година с дървени корици подвързани с телешка кожа. Ще ти покаже спасени от пожар икони и рядка икона от мраморна плоча”, разказва банскалията Георги Ангелов.

По думите му църквата „Св. Св. Петър и Павел” е чиста, подредена, величествена, а за местните – единствена опора, защото те не притежават нищо друго, освен Христовата любов в сърцата си. Отец Иван пък е сред най-уважаваните и ерудирани духовници в Неврокопската Света епархия.

Храмът в Добринище е построен през 1835 година в ценъра на града. Църквата има дървена камбанария, която изгаря напълно през 1913 година и на нейно място през 1926 г. е построена нова. В същата година Божият дом е основно ремонтиран. Храмът, който е един от малкото в Югозапада, носещи имената на светците Петър и Павел, е изграден от камъни.

RELATED ARTICLES

Most Popular