Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионДупницаБащата на беналгина дарява 5000 лв на Марек

Бащата на беналгина дарява 5000 лв на Марек

Геният на фармацията – проф. Рахамин Шекерджийски, ще дари сумата от 5 000 лева за ФК “Марек 1919”. Това стана ясно от негово писмо до кмета на общината инж.МетодиЧимев. Известният учен винаги е подкрепял социални каузи, детски градини, като не за първи път отново ще подаде ръка и на футболния клуб от родния си град.

“Град Дупница винаги ще бъде в моето сърце и ще търся възможност да благодаря на хората в този град…сумата от 5 000 лв, която е макар и малка, но съдържа любовта ми към този отбор с пожелания да бъде в “А” група”, се казва в писмото на проф. Шекерджийски.

Припомняме, че проф. Шекерджийски е почетен гражданин на Дупница.

На сесия през февруари т.г. с пълно единодушие Общински съвет прие декларация за подкрепа на предложението на инициативен комитет за удостояване на проф. Шекерджийски с орден „Стара планина“ I-ва степен.

Наричан често „Бащата на беналгина“, проф. Шекерджийски има огромен принос към българската фармацията и разработването на нови медикаменти и имуностимулатори. Той е един от основателите на Галенова фабрика в Дупница. Целият му професионален път като преподавател и учен преминава във Фармацевтичния факултет към Медицинския университет-София. Основава и ръководи катедра по „Промишлена фармация“. Бил е декан е на Фармацевтичния факултет към МУ-София и национален консултант по технология на лекарствените форми.

Участва като ръководител в четири космически експерименти по програма Интеркосмос по проблема за изменение на вкусовите усещания при космически полети.

Разработен от него препарат, протектор на имунната система и антиоксидантна защита на организма се ползва от учените от българските полярни експедиции.

Именно в знак на благодарност и почит към проф. Шекерджийски, местност на Антарктика носи името Дупница от 2017 г.

Проф. Шекерджийски продължава да работи и днес, на 89-годишна възраст.

RELATED ARTICLES

Most Popular