Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионПетричВицепрезидентът Илияна Йотова награди десетокласника от Петрич Костадин Тараков

Вицепрезидентът Илияна Йотова награди десетокласника от Петрич Костадин Тараков

Костадин Тараков от 10б клас, специалност „Приложно програмиране“, с ръководител старши учителя по история и цивилизации Иво Точевски спечели 2 място в националния конкурс „Моите родови корени от Македония и Одринска Тракия“. Това съобщиха от Иновативна ПГИТ “Проф.д-р Асен Златаров” в Петрич.
Наградата му бе връчена от вицепрезидента Илияна Йотова на тържествена церемония в Ректората на Софийския университет на тържествена церемония, на която присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Мария Гайдарова, доцент Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“, Елисавета Шапкарева, внучка на възрожденския фолклорист и етнограф Кузман Шапкарев и председател на Българското сдружение на родовете от Македония. Сдружението организира този конкурс за първи път, със съдействието на МОН и в партньорство с Историческия факултет на Софийския университет „Климент Охридски“, представляван от доц.Мира Маркова, декан на Историческия факултет, и доц.Наум Кайчев, член на Българо-македонската комисия по историческите и образователните въпроси.
Конкурсът се стреми към обогатяване на националната гордост и националната памет с приноса на българите от Македония и Одринска Тракия за развитието и напредъка на България, чрез личния пример на предците и потомците. Костадин проучи родовите си корени, които по бащина линия са свързани със с.Горни Порой, Егейска Македония, а по майчина – с град Узункопрю, Одринска Тракия.
RELATED ARTICLES

Most Popular