Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниБългарияВъншно министерство привика турския посланик, заради искането на турския президент Ердоган за...

Външно министерство привика турския посланик, заради искането на турския президент Ердоган за преразглеждане на Лозанския договор

 

МВнР повика днес посланика на Турция, с който бе обсъдено искането на турския президент Ердоган за преразглеждане на Лозанския договор.

Във връзка с възобновяването на въпроса за ревизия на Лозанския договор от 1923 г. МВнР изрази следната позиция:

Република България винаги се е придържала към принципите на международното право, Устава на ООН и принципите на Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г. Всяка ревизия на международни договори може да се извършава само по взаимно съгласие между страните в съответствие с международноправните норми.

Надяваме се, че нашите съседи ще продължат по пътя на диалога, основан на европейските ценности и принципи в интерес на мира и сигурността в региона, което бе обсъдено днес на среща с  посланика на Република Турция в МВнР. България смята, че дискусия по мирни договори и съществуващи граници не е от полза за международната общност и стабилността в региона.

„Изявлението на турския президент Ердоган в посока на преразглеждане на договора от Лозана е неприемливо.“ Това написа във Фейсбук профила си лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“То генерира напрежение и повлиява негативно, що се отнася до стабилността и сигурността в целия регион, както и спрямо сътрудничеството на двустранна и многостранна основа.”

“Нека бъде зачитано международното право и принципите на равнопоставеност и добросъседство. Очакваме правителството да изрази официална позиция на България”, добави още тя.

“Това е провокация от страна на турския държавен глава. Нормално е Гърция да реагира, тъй като именно тя е засегнатата в случая страна. България също ще излезе със своето становище. В подобни ситуации обаче не е хубаво да се бърза, за да може всяко едно решение да бъде добре обмислено”. Това посочи по Bulgaria ON AIR вицепремиерът Валери Симеонов. По думите му “Обединени патриоти” ще се обявят категорично против всякакви подобни претенции и ревизии за териториални граници към настоящия момент на Балканите. “Това би било взривоопасно. България може да има много по-основателни искания към териториите на Македония, но все пак сме подписали Договор за добросъседство. Трябва да запазим добрите си отношения с тях”, допълни Симеонов.

При историческата визита на турския президент Ердоган в Гърция, той повдигна въпроса за Лозанския договор от 1923 г., който урежда границите между двете страни, кипърският въпрос, островите в Егейско море, и защитата на малцинството. От гръцка страна бяха категорични, че договорът от Лозана не се нуждае от преразглеждане. Ердоган обаче смята, че за 94 години нещата са се променили, нужна е промяна и Лозанският договор не се прилага в Западна Тракия.

RELATED ARTICLES

Most Popular