Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионРадомирВ Радомир излязоха на протест срещу системно безводие

В Радомир излязоха на протест срещу системно безводие

Десетки жители на Радомир излязоха в събота на мирен протест пред сградата на общинската администрация в града.

Хората изразиха недоволството си от зачестилите проблеми с водоснабдяването в определени части от града. По думите им, те датират от 2019 година след водната криза в Перник. Именно тогава е прекъснато подаването на вода към Радомир от извор “Врелото” над язовир “Студена”. Сега кварталите във високата част на града се захранват чрез помпената станция в село Друган. Въпреки това водата не достига изцяло до домовете на хората. Причина за това са остарелият водопровод, ниското налягане и постоянните загуби на вода, достигащи до 60 процента.

“Кварталите във високата част на града бедстваме. Водата идва веднъж или два пъти седмично, без да знаем в кой ден и от колко часа. Ние сме с малки деца. С бидони, с туби носим. Не можем да се изкъпем”, коментира пред журналистиВалентина Божкова – организатор на протеста. “Никой не поема отговорност. Тук се прехвърлят някакви отговорности между кметове, председатели на общински съвети, шефа на ВиК- Радомир, шефа на ВиК- Перник”, разказаха протестиращи. Един от тях сподели, че използва вода от аквариума на децата си, за да чисти тоалетната.

Управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов отново обясни, че причината е в честите аварии заради стария водопровод:

“Община Радомир направи проект, за да може да бъде подменен той. За съжаление не успяха да намерят финансиране за две години, затова подариха проекта на ВиК-Перник с идеята ние да търсим финансиране. Такова финансиране е подсигурено през Българския ВиК холдинг. Всичко е готово. Единствено се очаква да бъдат отпуснати средствата от холдинга, което се надявам да стане сравнително скоро”, каза той.

На протеста беше повдигнат и въпросът за преустановеното заради водната криза в Перник подаване на вода за Радомир от “Врелото”. Борислав Иванов заяви, че оттогава досега са се сменили много правителства, но нито едно не е излязло с решение по въпроса.

Участниците в мирния протест бяха единодушни, че ако не бъде намерено бързо решение на казуса с водоснабдяването в Радомир, ще предприемат действия по блокирането на главния път между София и Кюстендил.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular