Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионДупницаГен. Георги Тодоров и Летящия отряд "оживяха" на фотоизложба в Дупница

Ген. Георги Тодоров и Летящия отряд “оживяха” на фотоизложба в Дупница

Народно читалище „Генерал Георги Тодоров” и Военен клуб- Дупница представиха фотоизложба на открито. Експозицията е  посветена на Сръбско-българската война, с акцент действията на капитан Георги Тодоров, командващ Летящия отряд.

Изложбата бе разгледана от множество граждани, които минаваха покрай Военния клуб, казаха организаторите.

Със заповед №149 от 17 октомври на Военното министерство за началник на Летящия отряд е назначен капитан Георги Тодоров. В изпълнение на министерското разпореждане началникът на Северния отряд капитан Узунов уведомява капитан Тодоров, че с телеграма №2754 от 18 октомври се образува Летящия отряд и се дава под негово командване. На първо време в отряда са включени една четирифунтова батарея, две роти от Търновската запасна дружина и един ескадрон. Спрямо частите на Северния отряд капитан Тодоров се ползва с правата на полкови командир.

По-късно в състава на Летящия отряд влизат и четири роти от запасната дружина на Осми Приморски полк, Първа запасна Бургаска дружина, 2 роти от Варненската запасна дружина, трифунтовата планинска батарея на поручик Кожухаров и Ломското опълчение с командир Атанасов.

В телеграма до военния министър капитан Атанас Узунов съобщава: „Летучий отряд на капитан Георги Тодоров, после разбиването на сърбите при Акчар и завземането на града, вчера разби друг батальон на сърбите при Гайтанци. Ура, за Летучий отряд!”

„Слава на героите!”

 

RELATED ARTICLES

Most Popular