Monday, May 13, 2024
HomeРегионБобов дол „Грийнпийс“ търси 7 кандидати от Бобовдолско за инсталатори на фотоволтаични системи, предстои...

 „Грийнпийс“ търси 7 кандидати от Бобовдолско за инсталатори на фотоволтаични системи, предстои им обучение

Седем души от региона на Бобов дол ще получат безплатно обучение за инсталатори на фотоволтаични системи, пише сайтът GreenTech.bg. Образователната инициатива е дело на „Грийнпийс“ – България и Сдружение „Център за енергийни решения“. Курсистите ще придобият професионална квалификация по част от професия „Монтьор на фотоволтаични инсталации“.

Курсът е част от кампанията на „Грийнпийс“ – България за справедлив енергиен преход отвъд въглищата. Фокусът на кампанията е насърчаване на производството на енергия от възобновяеми източници – алтернатива на замърсяващите изкопаеми горива като въглищата, и участието на хората в този процес.

Бобов дол и други подобни региони до голяма степен са зависими от въглищната индустрия. Много често се говори, че минното дело е единственият поминък на хората във въпросните региони и че въглищните мини трябва да се поддържат заради тази им “социална роля”. Това, което остава неказано, е, че има и алтернативи на мръсната и опасна за здравето работа в рудниците. Работещите в мините могат да се преквалифицират, сдобивайки се с работа, която е перспективна, и в същото време далеч по-щадяща за здравето им. Самите територии на рудниците пък могат да бъдат рекултивирани.

Образователната инициатива ще включва не просто дистанционно теоретично обучение, но и реални практически занятия. Една част от тях ще се проведат в Соларната лаборатория в гр. Бобов дол (също предоставена от двете организации и втора в страната), а останалите – на реален обект в района на града, на който ще трябва да се монтира фотоволтаична система.

Завършването на обучението дава възможност на всеки от курсистите да намери професионална реализация като монтьор на фотоволтаични системи на територията на целия Европейски съюз. След успешно завършване курсистите ще получат Удостоверение за професионална квалификация по част от професия „Монтьор на енергийни съоръжения и инсталации“, код по СППОО 5220408.

Желаещите да се запишат за обучението следва да отговарят на следните изисквания: да бъдат от района на гр. Бобов дол/ Дупница; да имат предварителна техническа подготовка – опит и/или образование; да са мотивирани да завършат курса; да могат да работят дистанционно чрез електронна поща и интернет; да са годни за упражняване на професията от медицинска гледна точка; да имат завършено средно образование.

Хората, които проявяват интерес, могат до 9 април да изпратят своите документи (мотивационно писмо, CV и копие от диплом за завършено образование) на електронен адрес denitza.petrova@greenpeace.org. В темата на писмото да е упоменато: „За обучение „Монтьор на фотоволтаични съоръжения и инсталации“.

Какви са реалните ползи от проекта и къде ще бъде монтирана фотоволтаична система във връзка с обучението, за коментар потърсихме директора на Професионалната гимназия в Бобов дол Татяна Костадинова. „Нещата се движат от „Грийнпийс“ и всичко все още е в начален етап. Надяваме се обаче през 2020-2021 учебна година да имаме утвърдена специалност, свързана с обучение за монтаж на фотоволтаици, и квалифициран педагог, който да работи в училището. Следващата учебна година няма да имаме такава специалност. Причината е в това, че соларната лаборатория бе оборудвана и открита по-късно, след като вече бяхме подали документите за утвърждаване на държавния план-прием. Така че през учебната 2019-2020 г. ще имаме прием само за обучение на ученици по професия „Електротехник”, специалност „Електроенергетика”, каза директорката.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular