Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаДаниел Александров и Георги Наумов: Спортът и образованието вървят ръка за ръка

Даниел Александров и Георги Наумов: Спортът и образованието вървят ръка за ръка

  • Шампионът по борба и общинският съветник са двигателят на Сдружение „Дупница Спорт“

    На парка започва курсът „Плувно лято 2021“, ще има футболен турнир „Купа Дупница“ и Коледен турнир по борба

Двама дупничани обединиха сили, за да помогнат на спорта в града. Това са шампионът по борба Даниел Александров и общинският съветник Георги Наумов. Те работят на пълни обороти, за да запалят към спорта колкото се може повече деца от региона. Изпълнени са с амбиции и ентусиазъм да реализират всички интересни идеи на Сдружение „Дупница Спорт“.
За да разберем нещо повече за инициативите, които подготвят, се срещаме с тях в центъра на Дупница. Както Даниел, така и Георги говорят с голяма любов за спорта и надеждата, която той дава на хиляди хора по света. Убедени са, че начинанието им ще се увенчае с успех. Според тях тепърва усилията им ще дават плодове и името на Дупница все по-често ще се свързва с най-различни спортни и образователни постижения.

Двамата дупничани заедно с кмета инж. Методи Чимев

Как е поставено началото? Един от най-добрите български борци и общинският съветник се запознават, разбира се – покрай спорта.
„Един ден Дани дойде на базата на НСА в Боровец. Аз бях на курс със съпругата му и така се познаваме. Имаме общи идеи и цели, които искаме да реализираме. След това разбрахме, че сме родени на една дата – 13 септември. Постепенно се превърнахме в много добри приятели, които гледат в една посока и мислят сходно по доста теми“, сподели пред „Вяра“ Георги Наумов.
Именно на 13 септември през 2020 г. двамата официално откриват Сдружение „Дупница Спорт“. Както в много други сфери, пандемията от Ковид-19 отлага реализацията на плановете, които Даниел и Георги имат. Сега обаче и двамата считат, че времето за техните инициативи е назряло.
„Децата ни се нуждаят от това нещо. Трябва да има някой, който да ги подтикне да спортуват. Тук не говорим дори само за спорт, включвам задължително и образованието. Когато Георги ми сподели неговите идеи, видях, че те изцяло се припокриват с моите. Щастлив съм да работим заедно с него и да помагаме на спорта в Дупница. Това е най-важното“, категоричен е Даниел Александров.
„Дани е малко скромен. Той е лице на Дупница и точно поради тази причина беше първият човек, с когото споделих тази своя идея. Радващото за мен и за всички нас е, че той прие веднага – без уговорки, без условия. Като разбра, че става въпрос за децата на Дупница и как можем да им бъдем полезни, нямаше нужда изобщо да го убеждавам. Като цяло градът ни е спортен. Общината прави немалко. Имаме спортни клубове, които са с богата история. Тук се раждат шампиони и ние сме насочили нашата работа към децата. Не се месим в клубовете. Ако можем да им бъдем полезни с нещо, ще се радваме. Искаме да запалим децата да се занимават със спорт. Също така ще им покажем, че спортът и образованието могат да вървят ръка за ръка. С Дани поставихме едно начало. Много сме радостни, че към сдружението се присъединиха хора като бившия футболист Янек Кючуков, както и собственичката на фитнес зала Василена Николова. Тя също е много инициативен човек, който е направил не е едно и две неща, полезни за града. Третият човек е юристът Владимир Божилов. Сформирахме един добър екип. Не си поставяме някакви грандиозни цели, но крачка по крачка работим в правилната посока. Въпреки пандемията, която оказа негативно влияние в много сфери на нашия живот, на нас пък ни даде възможност да си подредим мислите и приоритетите и да направим нещата истински“, допълва Наумов, който е и секретар към Постоянната комисия „Спорт, туризъм и младежки дейности“ към ОбС-Дупница.
Първата мащабна инициатива на Сдружение „Дупница Спорт“ вече е факт.
През лятото се организира обучителен курс по плуване. „Плувно лято 2021“ стартира с първата група деца, които ще започнат своето обучение на 5 юли на басейн „Еуфория“ в Парк „Рила“. На малчуганите ще бъдат подарени шапки с козирка и плувна дъска, с която ще могат да продължат и усъвършенстват наученото.  „Тук трябва да благодарим на нашите партньори от Националната спортна академия. Ние сме първите от Дупница, които подписахме договор за сътрудничество с тях. Аз също съм възпитаник на това висше учебно заведение, но Дани е много обичан там и веднага ни откликнаха. Сътрудничеството ни с тях вече има своите плодове“, щастлив е Георги Наумов.
Дани Александров също не крие радостта си, че дупнишките деца и родителите им са откликнали:
„Още повече ме радва това, че когато пуснахме датите и записванията за този курс по плуване, бяхме предвидили да има само две групи. Обаче интересът беше много голям. За около 24 часа се запълниха всички места. Дори се напълни и трета група, предвидена за август“.
Другата голяма идея също вече е почти реализирана. Всички фенове на футбола в Дупница ще имат удоволствието да се насладят на красиви изпълнения, дело на ветерани от клубове в Югозападна България.
„През месец септември искаме да организираме турнир по футбол, който да стане ежегоден. Той ще се казва „Купа Дупница“. Умишлено сме избрали датата 18 септември за откриването. Както много дупничани знаят, на 13 септември 1978 година „Марек“ побеждава „Абърдийн“ на Алекс Фъргюсън. Всички знаем кой е той и как впоследствие става най-добрият треньор в света и придобива званието „сър“. Той губи в Дупница и единственият българин, който го побеждава, е нашият сър – Янко Динков. Всичко е готово. Пратили сме покана към Българския футболен съюз. Вече сме осигурили съдии и топки. Лично Емил Костадинов ни потвърди, че ще дойде и ще бъде патрон на този футболен празник. Надяваме се, че и Димитър Бербатов ще дойде.

Кметът на Дупница инж. Методи Чимев ни подкрепя много. Искаме да подготвим благодарствени плакети за хората, които са играли в този прословут мач срещу „Абърдийн“. Това са големи дупничани, които не трябва да забравяме, а да им показваме уважение и почит. Те го заслужават. Искаме да благодарим и на г-н Найденов от efbet, защото екипите на всички шест отбора вече са осигурени. Участие ще вземат тимове от Дупница, Кюстендил, Благоевград, София, Перник и Самоков. Те ще са съставени от ветерани от близкото минало. „Купа Дупница“ ще стане ежегодна и ще се провежда в чест на тази годишнина от победата над сър Алекс Фъргюсън“, разкри Наумов част от изненадата за дупнишките фенове.
Третият подарък за спортната общественост в града пък ще бъде покрай коледните празници. Тогава в Спортната зала в града могат да бъдат наблюдавани най-големите таланти в българската борба.
„Искаме да възобновим Коледния турнир по борба, който се провеждаше всяка година в града ни. Той събираше много хора и беше традиционен. Идеята ни сега е да го направим на много високо ниво и също да стане ежегоден. Защото в действителност благодарение на този турнир аз се запалих по спорта и станах борец. Щяхме да го направим много отдавна, но Ковид-19 ни попречи. Вярвам, че ще успеем да го осъществим и да направим турнир, невиждан досега“, споделя плановете си Дани Александров.
Известният борец внесе важно уточнение, разграничавайки се от слуховете, които чул по свой адрес през последните месеци:
„Искам да подчертая, че не правим Сдружение „Дупница Спорт“ по политически причини. Тук няма никаква политика, ние решихме да направим всичко това много преди аз да приема да се кандидатирам за депутат. Още по време на предишната предизборна кампания се появиха коментари от сорта на: „Защо той трябва да стане политик, за да помага на спорта?“. Аз помагам на спорта много преди да се появя в листите на кандидатите за народни представители. Тук политиката няма нищо общо. Правим това нещо от доста отдавна и сме водени само и единствено от чисти подбуди. Хората сами ще се убедят в това, когато съвсем скоро започнат да виждат резултатите от работата ни“, уверен е Александров.
Георги Наумов пък не крие амбицията си в Дупница да бъде създаден модерен европейски клуб по борба, който да бъде еталон за качествена работа и професионализъм:
„В Дупница към момента има три клуба по борба. Тепърва ще установим контакт с представителите им. Искаме да направим един клуб по борба в Дупница, който да носи името на Даниел Александров. Ще им предложим да направим нещо общо и да възродим борбата в града. Дани със сигурност знае как да го направи и може да го реализира. Ще направим един истински клуб от ранга на големите и водещи клубове по борба в България в момента. В тях и в момента има борци от нашия регион, като ни трябва да направим така, че да си ги задържим тук“.
Даниел Александров пояснява колко неприятно му е да вижда как дупнишки борци напускат родния си град, отивайки да защитават цветовете на клубове от други региони.
„Една от основните ни цели да задържим децата на Дупница в града им. Спортистите, които са от нашия край, но се състезават за други клубове поради финансови причини, трябва да се върнат тук. Ще бъде чудесно те да представят Дупница и да ни носят слава. Искам да спра това нещо. Не трябва звездичките от тук да отиват и да стават големи звезди на друго място. Искам те да си останат в Дупница и да греят тук. По този начин нешлифованите диаманти ще си остават у дома и ще се знае, че ще си е от нашия град и нашата школа. Имаме толкова много шампиони. В момента половината от националния отбор по борба, които спечелиха квоти за Олимпиадата в Токио, са от нашия регион. Кирил Милов и Миглена Селишка са от Дупница. Евелина Николова също е от нашия край и е излязла от школата на Кюстендил. Ако тръгнем да изброяваме всички, със сигурност ще пропуснем някого. Това е спортен град и ние ще направим всичко за спорта. Трябва да вървим напред и да се развиваме. Дай Боже да успеем да получим и правото за някои домакинства на различни турнири и квалификации. Много ще се радвам, ако това се случи“, допълва борецът.

Даниел и Георги имат рожден ден на 13 септември и затова официално създават сдружението на тази дата.

Сдружение „Дупница Спорт“ вече работи и по популяризирането на своята дейност.
„На страницата ни във фейсбук направихме рубриката „Усмихнато с Вася Николова“. Там даваме изява на младите спортисти и представяме бъдещите шампиони. Имаме уникални деца. Нямаме спорт, в който градът ни да няма големи успехи. Искаме да показваме и не само спортистите. Ние с Дани сме пример как може спортът и образованието да вървят ръка за ръка. Има деца, които са с медали от олимпиади и различни състезания по математика и други учебни дисциплини. Наред с това те обичат да спортуват и са дисциплинирани както в ученето, така и в спорта“, обяснява Георги.
„Винаги съм давал примери на децата, с които си говоря, за себе си. Понеже отвътре ми вреше и кипеше и много исках да спортувам. Като отидех на тренировка, ако имах слаба оценка, треньорът ме гонеше. Това много ме притесняваше, но и ме стимулираше да уча и да имам хубави оценки, за да ме допуснат до тренировка. Едното без другото не може. Не искам да давам примери с известни спортисти, които не могат да си кажат името. Искам нашите деца да не са такива. Те са хем талантливи, хем чаровни и образовани“, допълва го Даниел.
Само преди няколко дни двамата амбициозни дупничани са имали среща с ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в града. И двамата споделят колко очаровани са били от интереса на децата както към спорта, така и към образованието.
„Това е една от целите на сдружението и вече започваме да я осъществяваме. Ще влизаме в училищата и ще си говорим с децата. Образованието и възпитанието не е само цел и задължение на семейството и родителите. Това трябва да е цел на цялото общество. Основата на всички успехи е в масовия спорт. Трябва да тръгнем дори не от училищата, а от детските градини. Нашата идея е да си говорим с децата. Те са много положително настроени, интересно им е и постоянно задават въпроси. Освен с Дани ще ги срещнем и с други изтъкнати наши спортисти. Не може да си голям спортист, ако си загърбил образованието“, завършва именитият спортист.
За края на годината от „Дупница Спорт“ искат да наградят и няколко успешни деца. Когато община Дупница раздава наградите за „Спортист на годината“, от сдружението ще отличат най-малките, които тепърва прохождат в спорта. Те планират да има две поощрителни награди: едната за момиче, а другата за момче. Още не са решили как ще се казват, но най-вероятно ще са под наслов „Спортът и образованието ръка за ръка“.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

4 COMMENTS

  1. Момчето пак е спортист, а на събирача на билетчета с какъв спорт е известен?

  2. Не беше събирач на билетчета бе, а беше вдигач на веригата У бравото…

  3. браво на момчето ама тоя бариеро вдигач какво прави там не знам

  4. Не само събирач на билетчета , а и УБИЕЦ! През 2007г. той и брат му убиха горския стражар Александър Няголов от Дупница!

Comments are closed.

Most Popular