Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниБългарияДепутатите приеха текстове, разширяващи понятието "неизбежна самоотбрана"

Депутатите приеха текстове, разширяващи понятието “неизбежна самоотбрана”

НС прие на първо четене промените в Наказателния кодекс

 

Текстовете, които либерализират поведението ни при неизбежна отбрана, получиха зелена светлина от народните представители, след като те приеха на първо четене промените в Наказателния кодекс, внесени от “Обединени патриоти”.

Промените предвиждат да не се счита за превишаване на пределите на неизбежната самоотбрана, когато нападението е извършено чрез противозаконно влизане в жилище, когато е насочено срещу живота, здравето, половата неприкосновеност на отбраняващия се и когато е извършено от две или повече лица, от въоръжен човек или нощем.

От ГЕРБ изразиха известни резерви. Мануил Манев каза: “Едва ли не защитаваме бабата с оръжието, ама не точно, защото ако проникне някой в дома й и тя не може да го използва, ние пък ще го въоръжим този някой”.

Искрен Веселинов поясни, че текстовете не са в разрез с Конституцията: “Самоограничили сме се от много неща, които сме искали да направим, за да бъдем изцяло в духа на конституционното решение – това, което отмениха по времето на Костов. Смятам, че абсолютно конституционно коректен е текстът и сме абсолютно съгласни да разширяваме пределите на неизбежната отбрана в много посоки”.

Колегата му от партия “Атака” Десислав Чуколов обясни, че промените са наложителни: “Трябва да се вземе това решение, защото това е в интерес на българските граждани. Ясно ви е, че 5, 10, 100 човека ей сега да попитаме на улицата, ще кажат: “Да, това трябва да се промени”. Ние отваряме точно този въпрос”.

Седмата сесия на 44-тото Народно събрание беше открита от председателя Цвета Караянчева. Съгласно правилника за организацията и дейността на Народното събрание прозвучаха химните на България и на Европейския съюз. Парламентарно представените сили представят декларации за новия политически сезон. Депутатите започват работа след великденската ваканция. Така се слага началото на лятната сесия на Народното събрание. С кворум от 121 народни представители и отсъствието на опозицията парламентът започна тържествено своята работа.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева изрази надежда, че въпреки предизборната кампания седмата сесия на Народното събрание ще продължи да изпълнява своите задължения: “Оценките за нашата дейност през този период често са различни, дори и противоположни, и крайни, но ако погледнем цифрите, ще видим, че от началото на мандата си на това Народно събрание то е приело 260 закона, 379 решения, 2 декларации и едно обръщение. Това показва, че е извършена сериозна по обем законодателна работа. Изключително интензивен беше и парламентарният контрол, като общо за него от началото на мандата е отделено над 280 часа пленарно време”. “Ние ще продължим да изпълняваме задълженията си на народни представители, за което са ни гласували доверие избирателите. Да се отнасяме отговорно към работата си и да се водим от обществения интерес”.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова изрази безпокойство от липсата на опозицията в пленарната зала: “Обезпокоени сме, защото българските граждани, гласували за БСП на последните парламентарни избори, са оставени без своето политическо представителство, а парламентарният дебат и политическият диалог са подменени със самоцелна конфронтация, която се осъществява извън тази зала. Независимо от изборния резултат ние ще продължим да демонстрираме висока обществена чувствителност и да реагираме бързо и решително както чрез законодателни промени, така и чрез личен пример за носене на политическа отговорност”.

Заместник-председателят на парламента Веселин Марешки подчерта, че неговата политическа сила активно ще подкрепя работата в Народното събрание: “Ние ще бъдем тук и ще помагаме на българите да живеят все по-добре, ще помагаме на България да просперира. Благодаря ви. Бог да пази България”.

 

Източник: bnr.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular