Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионКюстендилДепутати от ГЕРБ-СДС с питане към МВР за миграционния натиск в Трекляно,...

Депутати от ГЕРБ-СДС с питане към МВР за миграционния натиск в Трекляно, Земен и Трън

Хр. Терзийски: Това са канали, няма как без съдействието на лица от криминалния контингент да се придвижват хора от най-южната до най-западната точка на страната

“Мерките, които предприема Министерство на вътрешните работи са крайно недостатъчни по отношение на миграционния натиск. Повече от обезпокоително е нелегално преминаващи границата да се появяват на територията на област Кюстендил и да влизат в домовете на хората”. Така ексвътрешният министър и народен представител от коалиция ГЕРБ -СДС Христо Терзийски коментира информацията, че гладни и премръзнали мигранти вече нахлуват по къщите в кюстендилското село Трекляно. “Миграционният натиск се увеличава, въпреки така декларираните резултати от ръководството на министерството. Това е резултат от работата на господин Бойко Рашков като вътрешен министър. През август миналата година, по негови думи, в страната не е имало миграционен натиск. Неглижирането на този проблем в работата на министерството доведе до това положение, което вече дори не може да се квалифицира като натиск. Защото натиск има, когато отвътре има съпротива. Ако нещо тече безпрепятствено, тогава не говорим за натиск, а за канал”, заяви Христо Терзийски. Той припомни, че през 2016 / 2017 год. е имало подобни случаи на опити за преминаване на българската граница с Република Събрия, при които са били неутрализирани няколко групи от Земен и Перник, а проблемът е бил решен.

“От компетенцията на професионалното ръководство на МВР е да се дадат отговори по тези проблеми, в това число от главния секретар на министерството, регионалния директор на Гранична полиция или директора на Областната дирекция. Недоумявам също защо темата се коментира от областния управител”, заяви Терзийски.
Според ексминистъра на МВР случващото се в Трекляно и съседни населени места като Трън и Брезник не са спорадични случаи. “Според мен и опита, който съм имал, това е въпрос на организация на канали. Няма как без съдействието на лица от криминалния контингент да се придвижват хора от най-южната точка на страната до най-западната. И това да става, без съдействието на мрежи за каналджийство. А пък насочването им към райони, които са на територията на област Перник и област Кюстендил като Трекляно, Земен и Трън говори, че там явно възможността за преминаване на границата е доста по-голяма. И наистина вече стават притеснителни тези зачестили случаи”, смята Терзийски. Той коментира и липсата на официална информация от МВР и други държавни институции, свързана с миграционния натиск в посочените области.
“Установяването на нелегални мигранти и задържането на каналджии е една форма на латентна престъпност, т.е. ние разбираме за такова престъпление едва когато има задържани извършители на подобни деяния. Тогава те се регистрират. Очаква се, че колкото по-малко знаем, толкова по-малко този вид престъпност ще попада върху фокуса на общественото внимание. Отдавам го и това, че през цялата минала година и след средата на 2021 год. този проблем не беше приоритет в работата на МВР. Смените, които се направиха в МВР също доведоха до разстройване в работата на Гранична полиция. Миналата година дори станахме свидетели на нещо, което никога преди това не се е случвало, а именно с цената на човешки живот от страна на служители на МВР, да се плати това неглижиране на проблема. За мен това е възмутително”, заяви Терзийски.

Темата за миграционния натиск на територията на областите Кюстендил и Перник ще бъде дискутирана и в парламента. Във вторник ексминистърът на вътрешните работи и народният представител от ГЕРБ-СДС в Перник Кирил Ананиев ще отправят питане към служебния министър на МВР Иван Демерджиев. “В зависимост от отговорите, които ще получим зависи и какви ще бъдат нашите последващи действия. Вероятно ще поискаме среща и с професионалното ръководство. Съгласете, че пробемът колкото е отговорност на министъра на вътрешните работи, толкова е отговорност и на това ръководство. Движението на един нелегален мигрант от границата с Турция до границата със Сърбия минава през две дирекции на Гранична полиция и още пет или шест областни дирекции. А по отношение на противодействието на каналите, звена има и в Главна дирекция “Гранична полиция”, Главна дирекция “Борба с организираната престъпност“ и в Главна дирекция “Национална полиция”.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular