Sunday, May 12, 2024
HomeНовиниБългарияДецата от Украйна ще се борят наравно с всички за градина в...

Децата от Украйна ще се борят наравно с всички за градина в София

Миналата година 10 252 деца останаха извън класирането

Родителите на украински деца на възраст за детска градина ще кандидатстват наравно с българските майки и татковци в системата за прием в общинските градини и ясли в София. Това съобщи за „Сега“ Мария Минчева, директор на дирекция „Образование“ в Столична община. За целта семействата от Украйна ще трябва да разполагат с личен номер на чужденец, издаден от българските служби.
„Няма значение дали детето е българско или украинско, неговият родител трябва да подаде документите си през системата. В противен случай ще се появи недоволство сред българските родители“, коментира Минчева. На въпрос как ще се извършва класирането, след като украинците не могат да разчитат на точки за уседналост, Минчева отговори: „Наредбата няма да се променя, тъй като това също може да се превърне в повод за напрежение. Чуждестранните деца няма да получат точки за уседналост. Даваме си сметка, че това ще направи по-трудно тяхното класиране. Ако такова все пак се осъществи, украинчетата вероятно ще получат достъп до по-отдалечените градини в столицата“.
В София от години има силен недостиг на места в детските градини и ясли. Миналата година 10 252 деца останаха извън класирането. Тогава свободните места в столицата бяха 13 375, а желаещите да постъпят в градина – 22 442 или с около 9000 души повече.

RELATED ARTICLES

Most Popular