Monday, May 6, 2024
HomeАктуално от днесДнес отбелязваме 144 години от Шипченската епопея

Днес отбелязваме 144 години от Шипченската епопея

Днес отбелязваме 144 години от героичната отбрана на старопланинския проход под връх Шипка, останала в историята като Шипченската епопея. В честванията ще участва президентът Румен Радев.

В 12.00 часа президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на връх Шипка.

Негово Високопреосвещенство Великотърновски митрополит Григорий и духовници от Българската православна църква ще отслужат заупокойна молитва в памет на загиналите български опълченци и руски воини.

В 12.20 часа Румен Радев ще произнесе слово, след което ще поднесе венец на Паметника на Свободата и ще отдаде почит пред паметта на загиналите герои за свободата на България. От 16.20 часа президентът Румен Радев ще посети Историческия музей в Нова Загора, след което ще се срещне с дейци на културата и общественици в Клуба на дейците на културата в читалище „Д.П.Сивков – 1870”.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 г. Боевете се водят от 21 до 26 август 1877 г.

Малобройния руско-български отряд под командването на генерал-майор Николай Столетов, наброяващ около 7500 души успява да спре превъзхождащата го многократно по численост армия на Сюлейман паша (около 27 хил. души и резерв от 10 хил.) и да не ѝ позволи да премине Балкана и да се съедини с турските части в Североизточна България в помощ на обсадената в Плевен армия на Осман паша.

Оценявайки бойните качества, проявени от Българското опълчение, неговият командир генерал-майор Николай Столетов в телеграма до началника на Полевия щаб генерал-лейтенант Артур Непокойчицки заявява:
„Що се отнася до българите, то не ще се уплашат дори ако ги изразходваме до последния човек”.

Основният камък на Паметника на Свободата на връх Шипка е положен на 26 август 1922 г., а монументът е завършен през 1930 г.
На 26 август 1934 г. паметникът на връх „Свети Никола” е тържествено открит от цар Борис III.
Висок е 31,5 метра и към него водят 890 стъпала.
Над централния вход гордо се възправя бронзов лъв – символ на българската държавност. На останалите три страни са изписани имената на Шипка, Шейново и Стара Загора – бойните полета, напомнящи за подвига на българските опълченци.

RELATED ARTICLES

Most Popular