Thursday, May 23, 2024
HomeРегионКюстендилДокараха 6000 ковид теста за малките ученици от област Кюстендил, до последно...

Докараха 6000 ковид теста за малките ученици от област Кюстендил, до последно училищата в Дупница чакаха доставки

Директори на учебни заведения: В най-големия пик на епидемията учителите са на първа линия заради предстоящите избори

За учениците от област Кюстендил са доставени 6000 теста за коронавирус. Чрез Регионално управление на образованието те са разпределени по училищата.
Нито едно от училищата в селата на територията на община Дупница няма да възстанови присъственото обучение. Онлайн ще продължат да учат и учениците от училище „Христаки Павлович” в града. Това показват данните от направените анкети сред родителите, които са дали съгласие за връщането на децата в клас след предварително тестване за COVID-19. Информацията съобщи Ценка Стоянова – началник на отдел „Култура, образование, спорт и младежки дейности” в община Дупница. Родителите на 6 от общо 9 паралелки в училище „Евлоги Георгиев” в града са дали съгласие учениците да бъдат тествани в клас. Те ще могат да се върнат присъствено, а останалите ще продължат да се обучават от разстояние. В най-голямото училище „Паисий Хилендарски” в класните стаи ще се върнат възпитаниците на 7 паралелки от общо 15, като останалите ще учат онлайн. В училище „Св. св. Кирил и Методий” готовност за връщане имат 6 паралелки от 10, в които се обучават деца от 1-ви до 4-ти клас. В „Неофит Рилски” ще учат 3 от общо 9 паралелки. Там обаче учениците ще се върнат на училище в четвъртък, тъй като в учебното заведение няма предоставени тестове от РУО за педагогическия и непедагогически персонал. Единственото училище в Дупница, където всички родители са дали съгласие децата да бъдат тествани и да се върнат присъствено в клас, е „Климент Охридски”. Там готовност имат всички 4 паралелки. В селата Самораново, Яхиново и Крайници учениците ще продължат да се обучават от разстояние в електронна среда. До последно в сряда училищата в града чакаха доставка на тестове, а родителите следяха сайтовете на школата, за да узнаят дали децата им се връщат в училище, или остават да се обучават онлайн. Директорите пуснаха заповедите едва в следобедните часове, когато получиха необходимите доставки.
В Кюстендил се връщат присъствено голяма част от училищата. Същото важи и за школото в Рила. В сряда ще започнат редовни занятия и училищата в Бобов дол. В понеделник ще се възобновят занятията в Бобошево, а във вторник – в Кочериново, посочи областният управител. Според началника на Регионалното управление на образованието (РУО) Мая Стойчева няма напрежение сред преподавателите и директорите на учебните заведения по самото тестване. „За разлика от други региони в Кюстендилска област няма сигнали за напрежение нито сред родителите, нито сред преподавателите или училищните директори по самото тестване и по организацията за връщането на учениците в клас. Както и по това родителите да подадат писмена декларация, че са съгласни децата им да бъдат тествани и кой трябва да го прави”, заяви Стойчева.
Не на същото мнение обаче са директорите на училищата. Те очакват, че в сряда половината учебен ден ще премине в тестване на ученици и са категорични в позицията си, че целият този ускорен процес е свързан с предстоящите избори. „Желанието да се угоди на всички и да се върнат децата на училище преди изборите ще превърне работата на учителите в ад”, коментират местните директори. Те отново напомниха, че съгласно предишната заповед на същия министър на здравеопазването при заболеваемост от 750 на 100 000 души децата трябваше да преминат на дистанционно обучение. „Сега заболеваемостта в Дупница и цялата област Кюстендил е над 1000 на 100 000 души, но учениците се връщат в клас. Това е поредното безпринципно решение, което се взима от днес за утре. Да не говорим, че всичко това се случва само за два дни, тъй като в понеделник децата отново ще бъдат онлайн заради разполагането на секции в училищата и необходимостта от дезинфекция. Да дойдат тук лично министър Стойчо Кацаров и целият Областен оперативен щаб, за да обяснят дали това е противоепидемична мярка. В най-големия пик учителите сме отново на първа линия, а учебните стаи ще бъдат превърнати в лаборатории”, коментират директорите.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular