Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниБългарияД-р Румен Караманов и Вихрен Димитров пред БНР: Ако африканската чума не се...

Д-р Румен Караманов и Вихрен Димитров пред БНР: Ако африканската чума не се ограничи, секторът може да бъде сериозно засегнат, алармират свиневъди

  • Пет села са засегнати от африканската чума по свинете

 

Свиневъди алармират, че ако африканската чума по прасетата не се ограничи, секторът може да бъде сериозно  засегнат. Една от мерките, според д-р Румен Караманов, е да се забрани отглеждането на прасета в задните дворове, което, по думите му, е незаконно:

“Има наредба, по която ние трябва да отговаряме за отглеждане на такива животни. Това е регистрация на т.нар. “животновъден обект”, в който се отглеждат такива животни. Този животновъден обект трябва да отговаря на мерките за биосигурност, трябва да отговаря на мерките за хуманно отношение, така че всеки, който реши да отглежда животни в по-голямо или по-малко стопанство, трябва да отговаря на тези изисквания“.

“Притеснителното е това, че това заболяване започна да влиза вече в т.нар. “заден двор” – засегна и домашната свиня. Има много големи притеснения за промишления сектор на свиневъдството. Проблемът е там, че навремето имаше наредба, която позволява на “задния двор“ да отглежда до четири прасета, но тогава това заболяване го е нямало. Няма промяна в тази наредба, няма го механизма, който по някакъв начин да ограничи, да забрани отглеждането на такива животни в задния двор“, коментира още пред БНР д-р Караманов.

В интервю за предаването “Преди всички“ той посочи още:

“Това е изключително опасно заболяване, което рискува един бизнес, който има много голям относителен дял от постъпленията към бюджета в държавата. В него има много сериозни инвестиции, които са поставени на риск. Освен това и хората, които са заети в тези производства“.

“Ние не се притесняваме толкова от дивата популация свине, за това, че тя ще влезе примерно и както и става от Румъния, но контактът дива – питомна свиня, домашна свиня, това единствено може да стане в задния двор. Дивите животни няма как да влязат в промишления сектор поради вече изградена система от мерки за биосигурност“.

Според д-р Караманов, тъй като е факт, че заболяването го има и се разпространява много бързо, “трябва да се вземат няколко мерки от страна на държавата“:

“Има една ограда, но за съжаление тя не изпълнява функциите на такава. Едното важно нещо е там да се изгради, да се оправи съоръжението, да се сложи мрежа на съществуващите вече колове и да се спре влизането на такива животни от Румъния“.

Според свиневъда Вихрен Димитров Агенцията по храните няма ресурс да контролира прасетата в домашните стопанства:

“Закони има, наредби има, обаче, тъй като физически нямат възможност, как ще стигнат до огнището, като нямат пари. И другото е, че това нещо трябва да стане национална политика. Животновъдството, селското стопанство трябва да е национална политика“. Пет села вече са обхванати от африканската чума по свинете. Това потвърди за „Хоризонт“ заместник-министърът на земеделието Янко Иванов.

Това са плевенските села Жернов, Новачене, Муселиево, Въбел и Евлогиево. При всичките става въпрос за лични стопанства тип „заден двор“.

За да спрат разпространението на заразата, ветеринарните власти са умъртвили 51 прасета./БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular