Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниСвятЕва­ку­и­ра­ни­те от Ки­тай бъл­гар­с­ки сту­ден­ти ще бъ­дат приб­ра­ни в Бъл­га­рия

Ева­ку­и­ра­ни­те от Ки­тай бъл­гар­с­ки сту­ден­ти ще бъ­дат приб­ра­ни в Бъл­га­рия

Пър­ви смър­тен слу­чай из­вън Ки­тай на за­ра­зен от но­вия ко­ро­на­ви­рус

 

 

Са­мо­ле­тът, кой­то тран­с­пор­ти­ра  250 ев­ро­пейс­ки граж­да­ни от ки­тайс­кия град Ухан, кац­на във во­ен­на ба­за в Юж­на Фран­ция, съ­об­щи Рой­терс .

Френ­с­ки­ят ми­нис­тър на вън­ш­ни­те ра­бо­ти Жан- Ив льо Дри­ан уточ­ни, че са прис­тиг­на­ли граж­да­ни от 30 стра­ни .

Сред тях са две бъл­гар­ки, ко­и­то се ева­ку­и­рат от цен­тъ­ра на за­ра­за­та с ко­ро­на ви­ру­са. Съз­да­де­на е ор­га­ни­за­ция те да бъ­дат прех­вър­ле­ни на во­ен­ния са­мо­лет “Спар­тан “, кой­то ще ги тран­с­пор­ти­ра до Бъл­га­рия . При по­ле­та те ще бъ­дат прид­ру­же­ни от екип на ВМА .Бъл­гар­с­ки­те сту­ден­ти, ко­и­то бя­ха ева­ку­и­ра­ни от Ки­тай със са­мо­лет на френ­с­ки­те ави­о­ли­нии, ще бъ­дат тран­с­пор­ти­ра­ни с во­ен­ния са­мо­лет “Спар­тан” към Бъл­га­рия, съ­об­ща­ва БГНЕС. Те ще бъ­дат пос­та­ве­ни под 14-двен­ва ка­ран­ти­на във Во­ен­но­ме­ди­цин­с­ка ака­де­мия.

В съ­бо­та пра­ви­тел­с­т­во­то обя­ви чет­вър­та от об­що пет сте­пе­ни на опас­ност за­ра­ди ко­ро­на­ви­ру­са, ко­е­то оз­на­ча­ва пре­дуп­реж­де­ние за пре­ус­та­но­вя­ва­не на пъ­ту­ва­ни­я­та в Ки­тай (ос­вен при край­на не­об­хо­ди­мост). Всич­ки граж­да­ни, ко­и­то се връ­щат от Ки­тай или дър­жа­ва, къ­де­то има ко­ро­на­ви­рус, ще бъ­дат под­ло­же­ни на 14-днев­на ка­ран­ти­на. На ле­ти­ща­та ще бъ­дат мон­ти­ра­ни тер­мо­ка­ме­ри, ко­и­то да про­ве­ря­ват със­то­я­ни­е­то, а при яв­ни сим­п­то­ми хо­ра­та ще бъ­дат тран­с­пор­ти­ра­ни до ле­чеб­ни­те за­ве­де­ния, под­гот­ве­ни за при­ем на за­ра­зе­ни па­ци­ен­ти.

През из­ми­на­ла­та нощ СЗО съ­об­щи, че е ре­гис­т­ри­ран и пър­ви­ят слу­чай на смърт, при­чи­не­на от ко­ро­на­ви­ру­са из­вън Ки­тай. То­ва се е слу­чи­ло във Фи­ли­пи­ни­те, къ­де­то е по­чи­нал 44-го­ди­шен мъж от Ухан. По­чи­на­ли­ят е един от два­ма­та па­ци­ен­ти на те­ри­то­ри­я­та на Фи­ли­пи­ни­те, за кой­то бе­ше пот­вър­де­но, че е за­ра­зен. Смърт­та му е нас­тъ­пи­ла къс­но на 1 фев­ру­а­ри.

На 31 де­кем­в­ри 2019 г. ки­тайс­ки­те влас­ти ин­фор­ми­ра­ха Све­тов­на­та зд­рав­на ор­га­ни­за­ция за ог­ни­ще на не­из­вес­т­на пнев­мо­ния в град Ухан, раз­по­ло­жен в цен­т­рал­на­та част на стра­на­та. Ек­с­пер­ти­те ус­та­но­ви­ха при­чи­ни­те­ля на за­бо­ля­ва­не­то – ко­ро­на­ви­ру­сът 2019-nCoV.

Във Фи­ли­пи­ни­те бе ре­гис­т­ри­ран пър­ви смър­тен слу­чай из­вън Ки­тай на за­ра­зен от но­вия ко­ро­на­ви­рус, пре­да­до­ха све­тов­ни­те аген­ции, ка­то се по­зо­ва­ха на съ­об­ще­ние на Све­тов­на­та зд­рав­на ор­га­ни­за­ция.

Ста­ва ду­ма за ки­та­ец, ро­ден в ки­тайс­кия град Ухан, къ­де­то се по­я­ви пър­во ко­ро­на­ви­ру­сът. Па­ци­ен­тът е бил на 44 го­ди­ни. Той е по­чи­нал вче­ра, след ка­то от 25 яну­а­ри е бил изо­ли­ран в бол­ни­ца във Фи­ли­пи­ни­те, по­соч­ва ДПА. Мъ­жът е бил пар­т­ньор на 38-го­диш­на­та ки­тай­ка, ко­я­то бе­ше пър­ви­ят слу­чай на за­ра­за с но­вия ко­ро­на­ви­рус във Фи­ли­пи­ни­те. Той се е раз­бо­лял от теж­ка пнев­мо­ния. В пос­лед­ни­те дни от жи­во­та си оба­че бил ста­би­лен и по­каз­вал приз­на­ци на по­доб­ре­ние, нак­рая оба­че ряз­ко се вло­шил и по­чи­нал. Двой­ка­та е прис­тиг­на­ла от Ухан във Фи­ли­пи­ни­те на 21 яну­а­ри. То­ва са един­с­т­ве­ни­те пот­вър­де­ни слу­чаи на за­ра­за­та във Фи­ли­пи­ни­те за­се­га. СЗО ква­ли­фи­ци­ра случ­ва­що­то се ка­то гло­бал­на зап­ла­ха за об­щес­т­ве­но­то зд­ра­ве с меж­ду­на­род­но зна­че­ние Спо­ред пос­лед­ни­те дан­ни об­щи­ят брой на за­ра­зе­ни­те в Ки­тай дос­тиг­на 14 370 ду­ши, 304 по­чи­на­ха, 328 бя­ха из­пи­са­ни от бол­ни­ци.

Бро­ят на за­ра­зе­ни­те из­вън Ки­тай над­х­вър­ли сто ду­ши.

RELATED ARTICLES

Most Popular