Sunday, May 12, 2024
HomeРегионКюстендилЗагубите на вода за 2022 година за страната са на 60%

Загубите на вода за 2022 година за страната са на 60%

Данните бяха изнесени на среща на ВиК оператори в Кюстендил

Загубите на вода за 2022 година за цялата страна са в размер на 61% от общата вода, подадена от природата, стана ясно на среща в Кюстендил на ВиК оператори, във връзка с проект “Сравнителен анализ на ВиК дружества”. Загубите са от течове, но има и търговски загуби – неотчетени, но ползвани количества вода, обясниха от Българската асоциация по водите.

Данните, подадени от дружествата, се събират, анализират и обобщават от Българската асоциация по водите, която съвместно с международната организация Асоциация на ВиК операторите по поречието на Дунав работят по проект, който цели да насърчи операторите да обменят информация, но не с цел да се конкурират, а за да намират слаби места, които могат да се подобрят.

“През 2022 г. има повишение на загубите спрямо предходната година, но то е било заради това, че някои дружества са отчели по-реални резултати от отчитането през предишни години”, каза Ивайло Касчиев, директор “ВиК услуги” в Комисията за енергийно и водно регулиране

По думите му състоянието на ВиК мрежата в страната е лошо – мрежата е стара и около три четвърти от нея са етернитови тръби, чийто експлоатационен живот е отдавна отминал.

“Трябва поетапно да се подменя тази мрежа и да се вкарат добри международни практики, за да може тя да се управлява и наблюдава превантивно. Дружествата работят в тази посока, но това отнема време”, каза още Касчиев.

В срещата участваха осем ВиК оператора от България, както и председателят на КЕВР Иван Иванов, предаде БНР.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular