Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниБългарияЗапочна записването за новата Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от...

Започна записването за новата Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна

Стартира записването за новата Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна, съобщиха от Министерство на туризма. До 25 май е крайният срок за прием на документи за настаняване и подслон на украински граждани с предоставена временна закрила в Република България. Хуманитарната програма ще стартира на 31.05.2022 г. и ще продължи до 31.08.2022 г. Помощта ще бъде предназначена приоритетно за обекти, вписани в създадения за целите на изпълнението на програмата Регистър на места за подслон и в категоризирани или регистрирани места за настаняване, вписани в Националния туристически регистър. Лицата, извършващи дейност в обектите, вписани в Националния туристически регистър или в Регистъра на места за подслон могат да участват в програмата, като предоставят на разселените лица нощувка и изхранване /закуска, обяд и вечеря/, в общ размер на 15 лв. без ДДС – 16,35 лв. с ДДС при ставка в размер на 9% за категоризираните места за настаняване и 18 лв. с включен ДДС при ставка в размер на 20% за некатегоризираните маста за подслон. Разходите за ДДС са за сметка на Програмата.

Предвижда се и вариант на нощувка без изхранване, където хранителни продукти и/или топла храна ще бъдат предоставяни чрез други програми за хуманитарна помощ, отговарящи на съответните международни стандарти. В този случай размерът на помощта е 10 лв. без ДДС, съответно 10,90 лв. с ДДС при ставка 9% и 12 лв. при ставка 20%, като разходите за ДДС отново са за сметка на Програмата.
Настаняването на разселените лица с временна закрила в обектите за подслон и местата за настаняване се осъществява единствено от Националния контактен щаб към Правителствения портал за Украйна, в координация с Оперативната координационна група в Министерски съвет. Настаняването чрез Националния контактен щаб е задължително условие за изплащането на хуманитарната помощ. Регистрацията за Програмата се осъществява чрез националната телефонна линия 02 905 5555 или чрез изпращане на попълнения образец за електронна регистрация до support@ukraine.gov.bg.
Формулярът за попълване може да намерите на: https://ukraine.gov.bg/bg/2022/05/20/the-humanitarian-program-for-accommodation-of-ukrainian-refugees-after-may-31-will-be-open-to-hotels/
130 са украинските граждани с предоставена временна закрила в Република България, пребиваващи на територията на област Кюстендил.

RELATED ARTICLES

Most Popular