Monday, May 6, 2024
HomeРегионБанскоЗа 48 часа! Събраха пари за бус за спасителните кучета от Банско...

За 48 часа! Събраха пари за бус за спасителните кучета от Банско и Разлог

За по-малко от 48 часа издателят и общественик Манол Пейков събра необходимата сума за закупуване на специализиран транспорт на кучетата спасители от ПСС-Банско, ПСС-Разлог и от други спасителни служби в страната. Това обяви самият той в своя профил:

„Скъпи приятели –

По-малко от 48 часа след началото на кампанията “Бус за четириногите спасители”, в и е успяхте да съберете ц я л а т а предварително заявена сума от 49,000 лева!

Ето размерът на вашите дарения към 15:00 часа днес:

Постъпили по сметка:

42,359.35 лв от 404 дарители.

Постъпили по PayPal:

4240 евро = 8,272.24 лв от 104 дарители.

Oбщо събрани:

50,631.59 лв от 508 дарители.

Днес успях да намеря пролука в работния си ден и посетих централния офис на Мото Пфое, за да видя буса и да договоря всички нужни подобрения, таксите по прехвърляне, застраховките, както и метода и сроковете на плащане.

Посрещнаха ме радушно, веднага ме разведоха из шоурума и ми показаха буса (който в момента се ползва като автомобил под наем, но веднага ще бъде свален от програмата) и ми разказаха колко дълго време им е отнело да го намерят.

Причината за това е специфичното изискване на хората от спасителната служба – бусът трябва задължително да е 4х4, което е твърде рядко срещана модификация (хората, занимаващи се с автомобили втора употреба в шоурума споделиха, че не си спомнят при тях някога да е пристигал друг подобен бус).

Бусът е произведен през 2019-а и е на едва 40,000 километра.

Понастоящем има един ред (три) седящи места и огромен товарен отсек, но намерението (по предварителна уговорка със спасителите) е да се добави втори ред (още три) седящи места, а отсекът да се скъси и вентилира. Ще бъдат добавени и прозорци за втория ред места и на задния капак.Макар пазарната му цена да е значително по-висока (над 65,000 лева в сегашния му вид), хората са направили специална цена за спасителите – 49,000 лева с ДДС, която включва всички упоменати подобрения.

След като огледах буса, двамата с безкрайно любезния служител седнахме, за да изчислим всички допълнителни разходи, свързани с регистрацията (и дооборудването) на автомобила.

Ето ги и тях (по приблизителни изчисления):

  • Прехвърляне: 2,218 лв (3% от покупната цена.)
  • Теглич (нужен за климатизирано ремарке, в което при нужда да се возят още четири кучета): 1,200 до 1,500 лв (13 pin-а).
  • Застраховка: ок. 2,500 лв (5% от покупната цена.)
  • Регистрация и пререгистрация: 60-120 лв.

(Около час след раздялата ми със служителите, екипът на ПСС Банско също мина през шоурума на връщане от Велинград, за да огледат буса. Към вече уговорените подобрения и промени бяха добавени още две:независим отоплител – за работа при минусови температури – и голям багажник на покрива, достъпен със стълба; макар все още да нямаме официална оферта, общата цена на тези две допълнения се очаква да бъде около 4000 лв.)Така в добавка на 49-те хиляди лева ще ни се наложи да инвестираме още около 10,500 – ако искаме да предоставим на момчетата от спасителната служба и техните четирикраки спътници напълно екипиран, застрахован и регистриран на тяхно име автомобил, който да използват поне десетилетие (а може би и доста по-дълго.)

Б е л е ж к а: Преди известно време хората от ПСС Банско са стартирали своя собствена дарителска кампания, която до момента е събрала малко над 6,000 лева. Намерението ми е тези средства да не се ползват при сделката, а да им бъдат оставени в резерв – за изработка на специалните клетки и поддръжка на автомобила (поне на първо време).

Що се отнася до самото регистриране – адвокатите ми ме посъветваха бусът да бъде закупен и регистриран на името на фондацията, след което – незабавно прехвърлен с дарителски договор с конкретно упоменаване на кучешкия спасителен отряд като получател.

Трансформацията на автомобила се очаква да отнеме месец и половина, максимум – два.

Ако искате да изпратите дарение – сметката е все същата:

Фондация “Манол Пейков и приятели”

Търговска банка Д АД

IBAN: BG09DEMI92405000310141

или PayPal: manolpeykov@yahoo.com

Основание: Бус за четириногите спасители“, написа още Пейков.

RELATED ARTICLES

Most Popular