Monday, May 6, 2024
HomeРегионКюстендилЗемеделци посипаха с картофи пътя Кюстендил-Дупница

Земеделци посипаха с картофи пътя Кюстендил-Дупница

Продължиха протестите на производителите

от Перник и Радомир

Продължават протестите на земеделски производители от Кюстендилско, Перник и Радомир.
Недоволните затвориха пътя Кюстендил-Дупница край разклона за село Слокощица и разсипаха количества картофи на пътя. Исканията на протестиращите остават същите – те заявиха, че напълно подкрепят колегите си, които протестираха пред Министерството на земеделието.

“Ако до сряда няма резултат от преговорите в министерството, сме готови, заедно с гръцките си колеги, да затворим граничните пунктове “Илинден” и “Кулата”. Блокадата ще бъде и от двете страни”, каза Радослав Илиев – един от организаторите на протеста.

Снимки – БТА, БНР

Земеделски производители от Перник и Радомир отново протестираха край пътен възел „Даскалово”. Както и в предишните дни тракторите на бавен ход обикаляха  съоръжението. Те са категорични, че протестите ще продължат, докато не бъде подписано споразумение с правителството по 12-те искания на националното сдружение „Обединени земеделски производители”. Искат и гаранции, че споразумението ще бъде валидно и след ротацията.

Протестиращите от Пернишко отново декларираха, че нямат политически искания. „Както виждате, никой не иска оставка. Ние искаме прости неща, министерството да работи за българския земеделец и за българския фермер. Това е…”, заявиха събралите се недоволни пред БНР.

Сред основните искания е да отпаднат времевите ограничения за оран в полупланинските и планински райони.

„Може да сме едно семейство европейско, но нищо общо няма климатът с Франция, с Германия. Тук е съвсем друга географска ширина. Е сега, паднаха над 30 литра дъжд, нека излезе да оре, който го е измислил това нещо в България. Парите са важни, но са на по-задно място. Не сме тук за пари”, твърдят земеделците.

RELATED ARTICLES

Most Popular