Wednesday, May 8, 2024
HomeСкоростиЗапознайте се с новата Lancia Ypsilon

Запознайте се с новата Lancia Ypsilon

Lancia прави значимо завръщане на пазара с първия си електрически автомобил – Lancia Ypsilon 2024. Представен в лимитираната версия Cassina, този субкомпактен електромобил служи като предвестник на ренесанса на Lancia, съчетавайки смесица от класически италиански дизайнерски елементи с модерна EV технология. Външният дизайн на Ypsilon се отличава с новия стилистичен език на Lancia, включително осветената решетка и кръгли задни светлини, вдъхновени от миналото на марката. Забележителните дизайнерски елементи включват многоъгълни фарове, монтирани по-ниско за отличителен външен вид, и гланцирани черни акценти. Ypsilon споделя платформата си с няколкоавтомобила на Stellantis, включително Peugeot e-208 и Opel Corsa.

В интериора Lancia поставя силен акцент върху висококачествените материали и уникалните дизайнерски елементи, като се стреми да внуши атмосферата на италиански хол. Сътрудничеството с Cassina, престижна италианска марка за мебели, допринася за подбора на материалите и цветовете. Ключовите характеристики на интериора включват тапицирани с кадифе седалки с носталгичен мотив “канелони” и кръгла централна конзола, наподобяваща масичка за кафе.

Ypsilon въвежда новата информационно-развлекателна система SALA (Sound Air Light Augmentation) на Lancia с двуекранно разположение в дигиталния кокпит. Осветена сфера на арматурното табло подсказва за виртуален асистент с изкуствен интелект. Въпреки че техническите характеристики не са напълно разкрити, Ypsilon може да се похвали с пробег по WLTP от 403 км с едно зареждане, което вероятно се дължи на батерия с капацитет 54 kWh, споделен с другите електрически автомобили на Stellantis.

След официалния си дебют на 14 февруари в Милано, Lancia Ypsilon Limited Edition Cassina ще обиколи италианските шоуруми и ще бъде на разположение за поръчки. Lancia планира да произведе 1 906 номерирани и сертифицирани бройки, посветени на годината на основаване на марката. Очаква се новият Ypsilon да бъде първият от няколко модела, с които Lancia се стреми да възроди присъствието си на европейските пазари./ fakti.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular