Monday, May 6, 2024
HomeРегионПерникИзворът с жива вода в Боснек вдъхнови дупнишката художничка Диана Дезир

Изворът с жива вода в Боснек вдъхнови дупнишката художничка Диана Дезир

Изложба живопис на художничката Диана Дезир гостува в пернишкото село Боснек. Организатор бе Народно читалище „Зуница 2012“ – Перник. От там заявиха, че културното събитие е оставило след себе си „чувство на удовлетворение и блаженство, пълни очи и усмихнати души“.

Творбите на Диана Дезир бяха подредени в местното читалище „Трудолюбие 1926“. Изборът на място не е случаен. „Село Боснек е сгушено в полите на Витоша и заобиколено от множество природни забележителности. Един от загадъчните феномени, оставени от предците ни, е т.нар. Извор на живата вода. Според легендите водата, която блика от причудлива змейска глава, разпознава грешниците. Ако пред извора застане неправеден човек, той пресъхва, но ако e с чиста душа, потича с голяма сила. Авторката е запленена от идеята за началото на корените ни, ето защо иска всеки гост да съзерцава творбите й с чисти очи и съзнание“, обясниха от културната институция.

Гостите на експозицията бяха посрещнати с глътка чиста изворна вода, традиционен български тутманик и фолклорни напеви. В тази атмосфера „свободните картини“, както ги нарича художничката, разказваха своите истории.

Диана Дезир живее в София, но потеклото й е от град Дупница. „Закърмена съм в полите на Рила и отраснала сред борове, гъби и диви цветя“, казва за себе си майсторката на четката. По думите й всяка картина е различен свят, в който може да пътувате и преоткривате себе си. А в тихата радост се раждат чудеса.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular