Friday, May 10, 2024
HomeРегионДупницаИздирването на Ивана продължава: Кметът на Дупница иска обяснения от училищното ръководство

Издирването на Ивана продължава: Кметът на Дупница иска обяснения от училищното ръководство

Първан Дангов: Провокирам обществен разговор по случая и тона му ще го задам аз

 

Кметът на Дупница Първан Дангов заяви, че ще инициира проверка и ще поиска писмени обяснения от ръководството на училището, която да изясни фактите около случая с Ивана. Ще бъдат поискани писмени обяснения от директорката и психолога в училището, както и от нейния класен ръководител.

„За да не си организираме подобни кампании по издирване, този път на Ивана, а утре на някой  с друго име – на Петърчо да речем или на Гошко, ние възрастните трябва да поемем отговорност за нашите деца. Ще поискам писмени обяснения от директорката, от психоложката и от класната ръководителка. Няма да влизам при учениците, защото там работят специалисти от Детска педагогическа стая. Искам да стигнем до отговора на въпроса – защо се стигна до тук?”, това заяви в интервю за NOVA кметът Първан Дангов.

Според градоначалника до изчезването на детето се е стигнало, защото „някой не си е свършил работата”.

„Имам неофициална информация, че поведението на Ивана е било известно на всички. Най-малкото на класната ръководителка. Учениците са проявявали агресия спрямо нея, узнавайки я за това поведение с подигравки. Знаете ли, колко жестоки могат да бъдат децата, особено в тази възраст? Ивана е била дете със заболяване, на което може би се дължи и поведението й, което е демонстрира.

И защо психоложката, класната ръководителка, директорката и лекаря не са казали много по-рано, за да няма днес кампания за Ивана. Защо ние в България си говорим едно и също, само когато има подобен род кампании. Защо си го причиняваме?”,  коментира Първан Дангов.

Той декларира готовност за извършване на задълбочена проверка и да информира Министерство на образованието, което е работодател на  директорката.

„Директорът пък е работодател на класния ръководител, на психоложката, на медицинската сестра. На лекуващия лекар работодател е общинската болница. Трябва да затворим веригата, за да няма подобни случаи”, смята кметът на Дупница.

Той посочи, че съзнателно провокира разговор в обществото по случая. „Провокирам го с всички последствия, които може да има. И ако има вина на някой по веригата, съм готов да кажа, че съм виновен и аз включително, за да няма пак кампании от такъв тип”, категорично заяви кметът.

„Защото днес е Ивана от Дупница, утре може да бъде Ивана в Бургас, вдругиден може да бъде Ивана от Кюстендил, в Благоевград или Русе. Защо си го причиняваме? Когато държавата казва, че в образованието налива едни огромни пари за заплатите на учители. Когато казва, че в здравеопазването отиват на лекари, къде отиват тези пари?

Дангов допълни, че Ивана е с психическо заболяване, потвърдено от лекар. „Била е консултирана от психолог и психиатър. Родителите са знаели, но е останало скрито от обществото. Сигналът за изчезването ѝ е подаден късно от нейните родители. И тук, ако тръгнем по веригата може би и родителите имат вина в семейството. След това в училище, след това в обществото, след това и аз като кмет… И се стига до кампанията за Ивана”, коментира още кметът, като уточни, че не разполага с нова информация, свързана с намирането на 17-годишната ученичка.

„Оставих полицията да работи спокойно, без да се намесвам. От мен е поискано съдействие за доброволци и благодарение на медиите се събраха много хора още в петък вечерта. Доброволци имаше в събота, в неделя, включително и днес.  Държавата хвърля огромен ресурс. МВР със своите специалисти знае какво прави”, уточни кметът.

Стана ясно, че в понеделник кметът на Дупница ще  проведе разговор с началника на Районното управление главен инспектор Йордан Зарев. и директорът на ОДМВР –Кюстендил  комисар Светослав Григоров, за оказване на помощ и координиране на общи действия.

„За да не се стига до нови  кампании каквито правим днес, ние трябва да разговаряме на този разговор – тона ще го задам аз”, категоричен бе Първан Дангов.

В понеделник по настояване на градоначалника в общината се проведе закрита среща за журналисти среща с представители на общинското и училищното ръководство, Детска педагогическа стая, Агенция за закрила на детето и други институции.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular