Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионДупницаИзтърваните цени побъркаха хората!

Изтърваните цени побъркаха хората!

Дупничани се презапасяват с храни, олиото стана по-ценно от златото

Галопиращите цени на стоките от първа необходимост, горивата и електроенергията, нарастващата инфлация, несигурността за утрешния ден побъркаха дупничани. В магазините за хранителните стоки, особено в супермаркетите от големите вериги, се наблюдава презапасяване със стоки от първа необходимост . Масово се купува олио, брашно, ориз. Харчат се и макаронените изделия, захарта. Клиенти се редят и на щандовете с дълготрайни храни, консерви, охладени меса, кайма, колбаси. Сред по-търсените стоки са и обикновеното българско сирене, кашкавалът.
Олиото стана по-ценно от златото, особено след като се разбра, че и без това солените му цени ще растат още. В момента по хранителни магазини в Дупница литърът на дребно се търгува над 5 и 6 лева.

Заради по-евтино олио в един от магазините от голяма немска верига се стигна до истерия. „Хората са чули от телевизията, че олиото ще поскъпва и още в сряда започнаха да го купуват масово. В четвъртък сутринта нещата съвсем ескалираха. Имахме олио на промоция – по 3,69 лв. килото, с 22 % по-евтино, и го изкупиха за по-малко от половин час. Купуваха по 10-15 бутилки. Това сме българите”, коментира продавачка от търговския обект.
„Определено има презапасяване. Купуват по десетина бутилки олио, което е над 5 лева, ориз, брашно. При нас все пак е по-спокойно, тъй като няма съществени промоции, както е в другите по-големи вериги. Цените обаче растат всеки ден и това води хората до отчаяние”, каза магазинерка, работеща в центъра на града.
Масово пазаруване – особено в първите дни на седмицата, имаше в хипермаркета в района на гарата. На 8 март магазинът буквално гъмжеше от народ. И там олиото е сред най-търсените продукти нищо, че предлаганите марки са на по-високи цени. Най-големият наплив се очаква в събота, когато ще има промоция на една от предлаганите български марки и тя ще бъде на цена под 3 лева. В брошурата е записано, че клиентите могат да закупуват до 12 бутилки. „Очаква се поредна битка пред вратите на магазина.Преди беше за тоалетна хартия, в началото на седмицата беше за евтина захар, големи разфасовки брашно, а в събота ще бъде за слънчогледово олио”, коментираха дупничани в социалните мрежи. Фейсбук е залят със снимки на продукта от различни магазини в града. Недоволството сред хората расте с всеки изминал ден. Не са малко сравненията с продуктите от първа необходимост със съседни на България цени, като дупничани отбелязват разликата. Олиото тук достигна нивото на цените в Австрия, с тази разлика, че заплатите ни са български и вече не стигат за нищо, коментират местните и публикуват снимки от брошури, които доказват твърденията им. Има и такива, които подхождат с хумор към ситуацията и си правят селфита до кашони с олио или краставици, които също бележат върхови цени на пазара. Шоковото поскъпване на горивата, бензина и всички продукти от първа необходимост породи масово недоволство към управляващите, които не могат да намерят изход от ситуацията и да овладеят процесите на галопираща та инфлация. Хората правят сравнения с времето на управление на Жан Виденов и Димитър Попов с крилатата му фраза – „За Бога, братя, не купувайте”.

Цена на олиото в Австрия

“Живеем с мизерни пенсии, които едва ни стигат да си покрием основните харчове – за лекарства, ток, хляб и най-необходимото. Всичко е скъпо. Страхуваме се, че цените ще се повишават още. Ние сме от поколението, което е видяло много недоимък и кризи. Научени сме да си правим сметката, да живеем с малко, за да оцеляваме. Затова се запасяваме, доколкото е възможно това с нашите доходи. Купуваме трайни стоки – олио, ориз, захар, тоалетна хартия. Взимаме и брашно. Казват, че хлябът ще поскъпне още, та ако се наложи, ще си месим питки”, обясни 81-годишната баба Тодорка. Жената бе дошла да си напазарува от едно от съседните села, където цените са „наркоопски” – далеч по-високи отколкото в града.
Дупничани останаха неприятно изненадани и от нови цени на тестените закуски. От ден-два пекарни в града вдигнаха продукцията си с по 20-30 стотинки. До преди няколко дни една баничка вървеше за 1,70 лв., а сега вече се продава на два. “Редовно си купувам банички и бях приготвил точно пари, когато дойде моя ред обаче и видях написаната цена малко се стреснах. Наистина цените постоянно растат, но увеличението е неприятно за мен, защото е поредното, което ми бърка в джоба”, сподели възрастен мъж пред една от централните баничарници в града.
Собственици обясниха поскъпването на закуските с увеличените цени на олио, брашно и други основни продукти. Освен това трябва да плащат наеми, заплати, осигуровки, а печалбите стават все по-малко. Някои от търговците дори обмислят да сменят попрището, тъй като очакват да има отлив на клиенти.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular