Friday, May 24, 2024
HomeРегионДупницаИнж. Методи Чимев ще привлича медици в Дупница с подпомагане на квалификацията...

Инж. Методи Чимев ще привлича медици в Дупница с подпомагане на квалификацията и общински жилища

Започваме да работим за кадрово обезпечаване на общинското здравеопазване, заявиха лекарите Кр. Панчев и Б. Полянов  от листата на ГЕРБ

Осигуряване на стипендии за студенти по медицина от Дупница и привличането на млади специализанти в МБАЛ „Св. Иван Рилски”, са сред приоритетите в програмата за управление на инж. Методи Чимев и неговият екип в следващия мандат. Това стана ясно по време на среща с медици, на която бяха обсъдени  перспективите пред общинското здравеопазване в Дупница. На нея присъстваха кандидатите за общински съветници от листата на ГЕРБ д-р Бойко Полянов, д-р Красимир Панчев, Емил Гущеров и ръководството на лечебното заведение.

Инж.Чимев за пореден път изрази своята признателност към труда и всеотдайността на всички медици по време на пандемията. „Вие сте тези, които спасявахте хора. Аз обаче помня и времето, в което темите за състоянието на общинската болница се въртяха около продажба и фалит. Към днешна дата,  мисля, че тази тема никой не смее да я отвори. Има леко неудобство да се приказва в тази посока, имайки предвид всичко, което се направи от ръководството на лечебното заведение”, коментира инж. М. Чимев.

Той  изтъкна, че постигнатата финансова стабилност и направените инвестиции в болницата, към днешна дата, дават възможност за работа в посока привличане на нови и млади специалисти. По думите му, това може да се случи, чрез  гарантиране на стипендии за студенти от Дупница- специалност „Медицина”, както и с предоставяне на добри условия за  специализанти. Инж. Чимев заяви,  че общината има капацитет да работи в тази посока, предлагайки атрактивни възможности. Сред тях са предоставяне на общинско жилище,  гарантирано място в ясли и градини , както и други социални придобивки за новопостъпили медици.

В качеството си на председател на РК на БЛС- област Кюстендил и кандидат за общински съветник д-р Красимир Панчев изтъкна доброто взаимодействие между Съюза, ръководството на  МБАЛ „Свети Ив.Рилски” и Община Дупница. „В последните години не съм виждал кмет, който да е така ангажиран със здравните проблеми, да проявява подобна уважителност към лекарите и всеотдайно да работи за решаване на  проблемите в общинското здравеопазване”.

Д-р Кр. Панчев съобщи обезпокоителния факт, че в рамките на предходните 3 години, от 14 новозавършили специалност „Медицина”,  само двама са започнали работа в Дупница. „Ако се помогне на младите хора, чрез жилищно и финансово обезпечение, смятам, че нещата могат и да се случват. Това, което общината би могла да даде и това, което болницата може да гарантира е достатъчно, за да привлечем млади хора”, смята  д-р Красимир Панчев.

Прокуристът на лечебното заведение  Мария Жейгарова отбеляза, че ръководството на МБАЛ „Св. Иван Рилски” също работи в тази посока. Тя декларира, че болницата вече е обезпечена с апаратура и техника и съобщи, че вече се инвестират средства от бюджета на лечебното заведение в обучение на специализанти. Жейгарова изтъкна, че МБАЛ „Св.Иван Рилски” е на 3-то място по възнаграждения в страната, в раздела на общинските болници.

Кандидатът за общински съветник д-р Бойко Полянов също изрази готовността си за привличане на млади кадри и обеща да бъде проводник между необходимото за сектор „Здравеопазване”, местния парламент и общинското ръководство на Дупница. ”Ако всички се стремим, от санитаря до лекарите, да предлагаме качествено здравеопазване и да привличаме пациенти, то това ще бъде гаранция за по-добро развитие на здравеопазването в града. А това ще ни превърне в предпочитано място за младите медицински специалисти”, категоричен бе хирургът.

Купуването и продаването на гласове са престъпления!

RELATED ARTICLES

Most Popular