Saturday, May 4, 2024
HomeРегионСапарева баняНадежда за Йоана – едно младо момиче може отново да проходи

Надежда за Йоана – едно младо момиче може отново да проходи

Тя е слънчева и лъчезарна. А от очите й блика силна и несъкрушима вяра. Вяра, че отново ще може да ходи.

Тя е Йоана от село Сапарево, община Сапарева баня.

До преди 9 години активно спортува – ски бягане и биатлон. Дните  й са пъстри и изпълнени с прекрасни преживявания. След това пада много лошо и това преобръща живота й. Отключва много рядко неврологично заболяване, което създава истински хаос в тялото й. Появяват се спазми, които неконтролируемо натоварват определени мускули. А тези мускулни групи, които са й необходими, за да се движи не реагират.

От 8 години Йоана се придвижва с инвалидна количка. Преминала е множество курсове на лечение. Не е спирала да се бори с болката и с несигурността. Но не се е предала дори и за миг.

Намерила е нейния си начин на придвижване и вършене на всички необходими в ежедневието неща. Никога не се оплаква. Никога не се отчайва. Заразява всички около себе си с усмивката си. И днес мечтата й да проходи е на път да се сбъдне.

Лекари в турска клиника ще направят операция, която може да я изправи отново на крака.  Прогнозата им е изключително добра и положителна и те вярват, че след тази операция и провеждането на специализирана рехабилитация Йоана ще ходи.

Срещнах се с това прекрасно момиче и публикувам нейното обръщение към всички вас:

„Здравейте, хора с големи сърца!

Казвам се Йоана и съм на 23 години. До преди 9 години бях спортистка, тренирах ски бягане и биатлон. След това едно нелепо падане преобърна живота ми и отключи рядко неврологично заболяване: „Идиопатична нефамилна дистония”. Нервната ми система изпраща неправилни сигнали към отделните нервни окончания и аз не мога да контролирам движенията си. Получавам спазми, които не мога да спра, а от друга страна не мога да направя движенията, които искам да направя. Затова се придвижвам с инвалидна количка. Предстои ми операция в Турция, чрез която лекарите дават надежда, че ще мога отново да стъпя на краката си и след провеждането на специална рехабилитация, отново да мога да ходя. Стойността на операцията е 19 500 евро плюс 600 лв за услугите на преводач в болницата.

Освен това преди една година развих и КРОН – автоимунно заболяване, което не ми позволява да се храня нормално и допълнително усложнява лекуването на основната ми неврологична диагноза. Това заболяване е в процес на лечение и всеки месец терапията, която ми прилагат в клиника в Турция е на стойност 1000 лв.

Мили хора,

Аз съм млада и изпълнена с желание за живот. От 8 години цялото ми ежедневие е посветено на това да се справям с нещата, които за другите хора не изискват усилия – да се измиеш, да се нахраниш, да се придвижиш от едно място на друго. Но дори и за миг не се предадох. Въпреки болката, въпреки умората, въпреки страха. През всички тези години не съм спирала да вярвам, че доброто предстои. И сега имам реален шанс то да се случи. Лекарската преценка е, че тази операция може да ми върне способността отново да ходя и да живея нормално.

Моля ви, помогнете ми да сбъдна мечтите си! Мога да дам толкова много на света. Нужно ми е само да се изправя и да направя първите си крачки.

С обич благославям всеки, който ми подаде ръка! Благодаря ви!”

Всеки от нас живее живота си, изпълнен както с хубави моменти, така и с трудности. Но когато спрем за миг и подадем ръка на някой друг, когато споделим чуждата болка и дадем от нашата надежда, ставаме по-щастливи. Защото даването винаги ни изпълва с повече радост от получаването.

Дарителската сметка за набиране на суми за лечението на Йоана е:

IBAN:  BG04 BPBI 7925 4062 2912 01

Йоана Йорданова Ковачева

Скъпи читатели,

Обръщам се към вас с молба да отворите сърцата си за това младо и прекрасно момиче. Да й помогнете след 8 години да може да стане от инвалидната количка и да поеме по пътя на живота, изправена на собствените си крака. Силата ни е в малките жестове, в малките суми, в малките частички обич, които даряваме. Но обединени, тези малки наши стъпки ще очертаят един голям път – пътят на Йоана.

Даниела Петрова

 

RELATED ARTICLES

Most Popular