Италия, България, Португалия, Румъния и Словакия са подписали съвместен документ, с който искат въвеждането на нулеви въглеродни емисии в колите, водещо до спиране на двигателя с вътрешно горене, да бъде отложено с пет години – за 2040-а.

Това съобщават водещи италиански медии, начело с в. “Република” и news.italy-24.

Те предлагат през 2035 г. ограничението на СО2 да бъде 90 процента, за което лобираха браншови организации, но Европейският парламент гласува за 100% от 2035 г. И по този начин одобри проекта на ЕК.

Петте страни ще представят документа на заседание на Съвета по околна среда на ЕС на 28 юни, на което всички членки на съюза трябва да оповестят становищата си. Крайното решение ще вземе Съвета на ЕС.

В документа тна петте държави се посочва, че целта е да се облекчи режимът за био и синтетични горива, а също така за нишови производства и автомобили с търговска цел.

По същество за горното се обяви и Германия, чиито финансов министър Кристиан Линднер заяви по-рано тази седмица, че страната не подкрепя пълна забрана от 2035 г. Според него, още имало ниша за двигателя с вътрешно горене.

А това означава, че дотук шест страни са против проекта на европейските институции, като сред тях са Германия и Италия – освен големи пазари, те са и водещи производители.