Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионДупницаИ в област Кюстендил няма безплатни антигенни тестове за зелени сертификати

И в област Кюстендил няма безплатни антигенни тестове за зелени сертификати

  • Наташа Чалева: Това, което става, е един хаос! Не ме пуснаха да си отида на щанда в ГУМ, имам висок брой антитела и ми казаха, че е рано да се ваксинирам

  • Началникът на РЗИ-Кюстендил д-р Зл. Величков: Тестовете са за сертифицираните лаборатории, надявам се обсегът да бъде разширен

В първия ден от влизането в сила на най-новата заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров в Дупница имаше опашка от желаещи да се ваксинират.
Повечето от хората, които чакаха пред имунизационния кабинет, коментираха, че го правят най-вече за да не загубят работните си места.

Наташа Чалева

„Нямам желание да се ваксинирам, но съм принуден да го направя, за да мога да ходя на работа спокойно. Лошото е, че се издават заповеди, но никой не обяснява по какъв начин и как да си вземеш подобен сертификат”, каза млад дупничанин, докато чакаше на опашката за ваксинация.
Собственичката на щанд в ГУМ Наташа Чалева пък бе изправена пред интересен казус. Тя не е била допусната до своя обект в универсалния магазин в четвъртък сутринта.
„В края на месец март съм изкарала ковид в болнично заведение. Минаха шест месеца и като всеки нормален човек реших да си изследвам D-димер за съсирването на кръвта, както и тест за наличието на антитела.

Работното време на пункта за ваксинации

Изследванията ми са от 9 септември. В края на същия месец пристигнах при д-р Никулчин в пункта за ваксинации. Той ми каза, че броят на антителата ми е висок и че ще ме ваксинира в периода от края на октомври до 15 ноември. Но изведнъж преди два дни излиза тази нова заповед и аз не знам какво да правя. Отивам в ГУМ и на входа ми казват, че тези документи, които имам, не важат. И така не мога да си извадя зелен сертификат и да отида на работа. Никой не ми казва, ако аз сега реша да се ваксинирам с „Пфайзер”, която е на две дози, какво ще стане? За този промеждутък от 21 дни между първата и втората игла ще ми бъде ли даден някакъв документ? Искам отговори и затова се редя на опашката, като ми дойде редът – ще видя. Не искам от еднократната ваксина, а от тази на „Пфайзер”. За мен това е един хаос. Казват, че от полунощ влизат някакви сертификати и за някакви часове трябва да се сдобиеш с тях. Имам щанд в ГУМ. Това там са моите собствени пари и аз нямам достъп до него, защото някой е наредил това. Не ми признават антигенния тест, за който съм дала 48 лева. Все едно просто съм си залепила парите на щанда. Това е частен бизнес, от 20 години имам щанд. На 65 години съм и съм пенсионерка и това ми е допълнителен доход. На най-хубавия щанд съм – този за бебета, но не знам кога ще мога да си отида на него”, разказа Наташа Чалева.

Пред лабораториите в поликлиниката също почти нямаше хора.

В четвъртък сутринта нямаше струпване на хора пред лабораториите в града. Проверка на „Вяра” дори установи, че коридорите в повечето от тях бяха празни.
„В първия ден след влизането в сила на новата заповед нямаше повече хора, отколкото през последните дни. Имаше притеснени хора, които искат да си направят тест, за да отидат на работа. Те си взимаха фактури с надеждата, че работодателят ще им плати тестовете. Доколкото знам обаче, това става доста рядко. Други пък се надяваха да получат зелен сертификат, защото имат антитела, но според заповедта това няма как да стане. Тези хора казаха, че не желаят да се ваксинират, защото са преболедували вируса. Това беше едно от основните запитвания през целия ден, телефоните ни прегряха от този въпрос. На този етап обаче за антитела не може да се получи такъв сертификат”, коментира служителка на лаборатория „Цибалаб” в Дупница.

Все още не са получени количества от обещаните безплатни антигенни тестове на територията на област Кюстендил, съобщи директорът на Районната здравна инспекция д-р Златко Величков. Тенденцията е безплатните антигенни тестове да се раздават първо на сертифицирани лаборатории, като в случая това е лабораторията на МБАЛ „Никола Василев” в Кюстендил, която има право да издава сертификати. Нито в частната болница, нито в общинската болница в Дупница се издават такива сертификати”, съобщи шефът на РЗИ-Кюстендил д-р Златко Величков. Той изрази надежда, че обсегът ще бъде разширен и всички ще имат право на достъп до безплатни тестове, като уточни, че става въпрос единствено за тестовете, защото самата манипулация ще се заплаща от хората. „Всичко се променя в движение и се надявам, че всички ще имат равен достъп, за да могат да се възползват от възможността да се тестват безплатно. Що се отнася до кабинетите на големите частни лаборатории в Дупница, директорът на РЗИ уточни, че те не са със статут на лаборатории, а на кабинети, които впоследствие транспортират пробите и осъществяват същинската си лабораторна дейност в столицата. По думите на д-р Величков в четвъртък през целия ден потокът от хора не е спирал пред имунизационния кабинет в областния град.
„Това, което твърди д-р Зл. Величков, не отговаря на истината, тъй като всяка лаборатория, която работи не само на територията Дупница, но и в цялата страна, е сертифицирана от Националния център по заразни и паразитни болести. Всички лаборатории, които работят с ковид пациенти, са сертифицирани преди това, коментира бившият зам. областен управител и член на Областния кризисен щаб д-р Матей Попниколов.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular