Monday, May 6, 2024
HomeБизнесКак да съхраняваме лаптопа си и батерията му, ако не го използваме?

Как да съхраняваме лаптопа си и батерията му, ако не го използваме?

Летният сезон често се асоциира с ваканция. Ако сте планирали по-дълга почивка, в която няма да носите лаптоп със себе си, или ако сте от хората, които разполагат с повече от един преносим компютър, прочетете тази статия, за да разберете

• Как да съхранявате лаптопа си, ако няма да го използвате за дълго?
В случай, че заминавате и планирате да го оставите у дома:
• изберете място без пряка слънчева светлина
Ако оставите лаптопа си за дълго, изложен на пряка слънчева светлина, е много вероятно той да прегрее, което може да доведе до повреда в някои от компонентите му.
• Уверете се, че лаптопът е изключен напълно (избрали сте Shut down, а не Sleep)
Ако изберете опцията Shut down, лаптопът ви спира да консумира всякаква енергия и можете да го оставите, без да се притеснявате за по-дълго време.
От друга страна, ако сте избрали опцията Sleep – лаптопът ви продължава да консумира енергия от батерията. Това ще доведе до пълното й разреждане, което не е добре за нея.
Да оставите лаптопа си за дълго, без да го използвате, може да се отрази сериозно именно на батерията. Тук сме събрали най-важното, което трябва да знаете за това:

• Как да съхранявате батерията си, ако няма да ползвате лаптопа за дълго?
В случай, че няма да използвате преносимия си компютър само за няколко дни или седмица, няма нужда да взимате чак толкова сериозни мерки. Ако се наложи обаче да не използвате лаптопа си за по-дълго, то е добре да:
• извадите батерията и да я оставите на място с постоянна температура между 15 и 20 градуса, далеч от пряка слънчева светлина.

Най-добрата температура за съхранение на лаптоп батерията е 15 C.

От друга страна а максималната температура, на която може да бъде изложена батерията е 40 C, но това не е препоръчително за дълъг период от време.
• Разредете батерията до около 40%
Независимо дали използвате лаптопа или той е изключен, вашата батерия се разрежда с времето.
Съществуват два вида загуба на капацитет:
– Саморазреждане – това е естественото разреждане на батерията. Тези загуби се възстановяват след като я включите да се зарежда.
– Загуби, които не могат да се възстановят – те се наблюдават в следствие на стареене, неправилна експлоатация или неправилно съхранение.

За можете да разберете разликата по-лесно, трябва да знаете следното:Батериите разполагат с “проектен капацитет”. Това е максималното количество енергия, което е предвидено батерията ви да задържа, когато е нова. Тези стойности се измерват в милиамперчасове (mAh) или миливатчасове (mWh). Проектният капацитет зависи от броя и капацитета на клетките и от това как са свързани те.
От друга страна, батериите имат максимален капацитет. Той представлява максималното количество енергия, което тя може да задържи в себе си, когато е на 100%. В началото на експлоатацията на батерията проектният и максималният капацитет, в повечето случаи имат една и съща стойност (напр. 4400mAh). С времето и/или при неправилно използване на батерията максималният капацитет започва да намалява (напр. от 4400 mAh при 100% заряд, пада на 4200 mAh при 100% заряд и т.н.) Това оказва влияние на времето, което ще издържа лаптопа ви, ако не е включен в мрежата.
При литиево-йонните батерии (с каквито работят повечето лаптопи) загубите, които не могат да се възстановят, са по-големи, ако не съхранявате батерията си правилно – например, ако я заредите до 100% и не я използвате дълго време. Ако я оставите на 40% и не използвате лаптопа си, тя пак ще започне да се саморазрежда, но загубите в максималният й капацитет ще бъдат много по-малки.
Този вид батерии могат да се съхраняват до 2 години, но е добре през този период да бъдат зареждани поне 2 или 3 пъти до 40%.

RELATED ARTICLES

Most Popular