Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионДупницаКаплата невинен за боеприпасите, плаща 600 лв. глоба

Каплата невинен за боеприпасите, плаща 600 лв. глоба

 ВКС разпореди делото за заплаха за убийство срещу Васил Капланов да се гледа в Дупница, а не в Несебър

 

Васил Капланов -Каплата е невинен по обвинение за незаконно държане на голямо количество боеприпасии. Това реши районен съд Дупница под председателството на съдия Ели Скоклева с двама съдебни заседатели по делото. Капланов бе признат за невиновен затова, че на 7 август м.г. в гр.Дупница, на ул.“Бяло …..” и на ул. „ІІІ-ти ……….“ е държал голямо количество боеприпаси за огнестрелни оръжия, а именно: 115 бр. патрони калибър 9х19 мм, без да има за това надлежно разрешение, съгласно чл.50, ал.1 от ЗОБВВПИ – престъпление по чл.339, ал.2 във вр. с ал. 1, пр.2-ро от НК.

На основание чл. 305, ал.6 от НПК налага административно наказание „глоба“ в размер на 600 лева на подсъдимия за нарушение по чл. 212, във вр. чл. 6, ал.3, т.3 от ЗОБВВПИ/ Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия /.

Съдът отнема в полза на държавата веществените доказателства – 2 бр. пълнители за пистолет, единият с 8 броя патрони, а другият с 16 броя патрони, всички патрони с надпис „9 LUGER“, иззети при претърсване и  изземване на 07.08.2020 г. в гр. Дупница, ул. „Трети………..“; боеприпаси 9×19 милиметрови патрони – 191 броя, , иззети при претърсване и изземване на 07.08.2020 г. в гр.Дупница, ул.“Бяло …..“, предадени за съхранение в РУ-Дупница с приемо-предавателен протокол, които след влизане в сила на присъдата да се унищожат.

Присъдата може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд – Кюстендил в 15 дневен срок.

Също така стана ясно, че дупнишкият съд е насрочил разпоредителното заседание по делото, с обвиняем за закана за убийство Васил К. На основание чл.43, ал.1 от НПК, по искане за промяна на местната подсъдност от Районен съд – Несебър, ВКС разпореди делото да се гледа от съда в Дупница, поради факта, че обвиняемият и свидетелите живеят в района на съда в Дупница.

Обвинението срещу подсъдимия е за престъпление по чл. 144, ал. 3 във вр. ал. 1 от НК / закана за убийство /, извършено в курортен комплекс „Слънчев бряг“, община Несебър.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular