Friday, May 10, 2024
HomeРегионДупницаМайка на двегодишно дете алармира за агресия в детската ясла на село...

Майка на двегодишно дете алармира за агресия в детската ясла на село Самораново

Ася Николова: Детето ми има рани по главата и тялото, госпожата му видимо не беше в трезво състояние и миришеше на алкохол

Директорът Антонина Кирова: Един проблем има няколко страни, преди да се вземе отношение. До този момент не е имало индикации за каквито и да било нарушения от страна на медицинската сестра

Майка се оплака, че върху 2,5-годишния й син е  упражнено насилие в яслената група на детската градина в дупнишкото село Самораново. Ася Николова обвинява една от медицинските сестри, работещи там  –  Йорданка Йорданова. По думите й след като сигнализирала за случая в социалните мрежи, с нея се свързали и други родители, които твърдят, че децата им също са потърпевши. Жената е категорична, че ще търси правата си по съдебен път. Ето какво разказа пред “Вяра” Ася Николова:

„Детето ми посещава детската градина в село Самораново от миналата седмица. Първият път при взимането на детето от госпожа Йорданка Йорданова, то беше с одрасквания. Тя е медицинската сестра, която се грижи за децата в яслата. Тогава беше с одраскана шийка. Когато попитах от какво е това, не можа да ми отговори. Каза, че не знае. Думите й бяха, че вероятно се е одраскало с някаква играчка или нещо друго е станало. Ръчичката му беше ожулена, имаше синина на дупето. Питах от какво са, пак не знае.

Минават се ден-два, детето пак има ожулвания и следи от нокти по шийката. Имам снимки, които мога да ви предоставя. Питам от какво е поредното одраскване и ожулване и защо детето ми се предава в този вид. Сутрин го водя съвсем нормално, прибирам го със синини. Тя се обръща към мен и ми казва: „Тука джендъри не отглеждаме. Ще пада, ще става, ще има рани, не му се оглеждай на това дете. Нищо толкова не е станало!“

В петък отивам да взема детето след нейна втора смяна и то пак е с жестоко одраскване на шийката, на главичката, с поредните синини по крачетата, по гръбчето. Госпожата видимо не беше в трезво състояние и миришеше на алкохол. За пореден път питам защо детето ми е в това състояние, а тя вдига рамене и казва: „Не знам! Той се е надраскал с флумастери. Спокойно, това не са следи от насилие.“

Майката е категорична, че в никакъв случай не става въпрос за нарисувани рани от флумастери.

„На мен ми прилича на следи от одрано с нокти при някаква съпротива. Аз не знам какво му се е случило на това дете, за да се съпротивлява по този начин и да бъде одрано толкова жестоко. Раната е подута. Това не е закачено с нокът, това е жестоко одрано. Детето има страшна травма, постоянно плаче, не иска да остава само, не иска да ходи на градина. Като му кажа, че ще го водя при децата да си играе, започва да пищи и не иска да се отделя от мен. Насила го взимат от мен, за да може да го въведат вътре в яслата.”

Ася Николова обясни, че в групата работят още един помощник-възпитател и друга медицинска сестра, от които тя няма оплаквания. „Другата медицинска сестра се казва Катя. И за да се чувства детето по-добре, всеки ден ми звъни към 13 часа и ми казва да отида да го взема, защото малкият все още се чувства неспокоен и не иска да спи. Докато другата госпожа Йорданка Йорданова не иска детето да се взима на обяд под претекст, че то ще свикне така и няма да може да бъде приучено да спи и да се храни отново. При което тя му е прилагала макаренковски методи, за да го накара да спи. Явно е бил бит, защото дочух, че той отивал и се сгушвал в леличката, която помага за хранене. Сгушвал се като котенце там, тя започвала да го гали по главичката и детето заспивало на пейката. При което детето не се мести от пейката, а продължавало да спи на нея. Два поредни дена детето е слагано да спи на пейката, защото пречи на останалите в спалното помещение. Имал проблем, трудно заспивал, стенел и събуждал другите деца. И слагат моето дете да спи на пейката”, разказа притеснената майка.

Ася Николова твърди, че в петък тя не е получавала обаждане от детското заведение, с което да бъде уведомена, че момченцето има някакви травми в областта на главата и шията. „Не не съм получавала никакви обаждания. Първа смяна беше госпожа Катя, която каза, че детето сутринта е било спокойно и не са имали никакви проблеми. След като си е тръгнала е останала госпожа Йорданова. Тя не ми е звъняла за нищо.”

Майката заяви, че е водила детето на лекар, за да отхвърли варианта за по-сериозна вътрешна травма в областта на главата. „Детето е ожулено по главичката и шийката, има синини по крачетата, по ръчичките, по гръбчето. Видимо е стресирано и изплашено.” Николова отхвърля възможността 2,5 годишното момченце да е пострадало от друго дете, което посещава яслата и получените наранявания да са след проява на агресия между самите малчугани. „Такива неща са възможни, но не мисля, че деца в яслена група биха могли да си го причинят. Ако е имало нещо подобно, къде е била госпожата, за да се намеси? За мен е изключено друго детенце да причини това на сина ми”, смята обезпокоената жена.

Ася Николова съобщи, че след публикацията й в „Забелязано в Дупница” с нея са се свързали и други майки, които са имали същия проблем във въпросното детско заведение. „Моето детенце все още не говори, но техните вече говорят. Те са казвали: „Госпожа Йорданка ни бие жестоко в главата!“ Заключвани били в някаква стаичка, не знам каква е тази стаичка. Родителите на тези деца застават твърдо зад мен и казват, че ме подкрепят. Те също декларират, че няма да оставят нещата така. Моето дете е поредното. Аз ще го махна от тази ясла, но след него ще има доста други деца, които ще бъдат по същия начин. Не би трябвало да се допуска това нещо,” категорична е майката.

Тя се е свързала с директора на детското заведение Антонина Кирова, която й съобщила, че е в отпуск. „Свързах се с госпожа Кирова, но тя каза, че е в отпуск. Евентуално след две седмици можем да се видим, за да обсъдим проблема. За мен това е много дълъг период. Има заместник-директор, но не я познавам. Ще ходя да разговарям с нея.”

Ася Николова декларира готовност не само да разговоря с ръководството на детското заведение. Тя е решена да не позволи случаят да се потули. „Ще извадя медицинско. Смятам да заведа дело. Тази госпожа трябва да бъде махната, защото нейното място не е там. Хора, които не могат да контролират емоциите си, не трябва да работят с деца. Този неин проблем с алкохола, не мисля, че оказва добро влияние върху децата. Не може в нетрезво състояние ти да отглеждаш деца. Не е нормално да задаваш въпроси дали детето се е хранило и дали е ходило до тоалетна, а тя да не може нищо да ми отговори. Просто да казва: „Не знам, не знам.“ Тя е човекът, който отглежда тези деца. Кого да питаме какво се случва през деня с тях? Игнорира ме и точка по въпроса. И ако не ми изнася да си махна детето от там.”

Младата жена разказа, че е предпочела яслата в Самораново, защото групите са по-малки и предполагала, че при тези условия детето ще бъде спокойно и ще се радва на грижовно отношение. „По селата има по-малко дечица и разчитах, че там ще се чувства по-добре. Няма смесване на малки и големи. Все още е малък, не се е отделял от мен и мислех, че ще се чувства по-добре с по-малка групичка. Сега съжалявам за това си решение и искам да има гласност на този проблем, за да не ескалират нещата. Не искам да се получава пак и отново пореден и пореден случай”.

Ася Николова разказа, че към момента нито тя, нито детето й се чувстват добре и през сълзи сподели, че е наистина потресена от случилото се. „Много ми е тежко. Просто, не намирам думи, с които да изкажа болката, която изпитвам. Да отглеждаш детето си с любов, да не си позволяваш дори да му повишиш тон и да си мислиш, че когато отиде в ясла нещата ще стават по-добри и по-добри. И в един момент да се окаже, че някаква госпожа, която е с лабилни нерви просто решава да си пийне, да понабие децата и да си изкара нервите върху невинни душички. След като не се чувства физически и психически добре, е редно да се махне. Аз съм научена да ценя хората, всеки има някакви кусури, но е недопустимо да посягаш на дете. Явно това вече не е нейната професи”, заключи Николова.

Майката заяви, че ще подаде жалба и ще сезира всички отговорни институции. Тя се надява на бърза проверка и реакция по случая.

„Вяра” се свърза с директора на детската градина в село Самораново Антонина Кирова. Ето какво заяви тя: „Тази майка ми звънна вчера (петък). Аз продължавам да съм в отпуск и съм в чужбина, но имам заместници. Яслата е към нашата детска градина, но медицинският персонал е на подчинение на ясла „Пролет” в Дупница. Медицинските сестри към яслените групи не са на подчинение на директора, но това не означава, че ние не проследяваме нещата и не ги контролираме. Имаме обслужващ персонал от помощник възпитателки, които редовно ги въртя. Разполагаме с 4 сгради и понякога се налага, когато някой отсъства да заместват. Така че, случвало се е обслужващият ми персонал от помощник възпитателки да е бил в тази детска ясла. По този начин аз си правя обратна връзка за отношението на медицинския екип към децата. Не мога да взема отношение по това, което ми разказа майката, защото един проблем има няколко страни. Има обслужващ персонал, лицето, което е обвинено за това и други хора. Това не са неща, които толкова лекомислено и лековерно да се хвърлят в пространството. Когато има подобни обвинения и такива факти от страна на майката, има ред. Първо се разговаря с ръководството, с хората, с всички. А тя просто не ме изчака, за да мога да проверя нещата. Аз не мога да си представя… Детето около шията има някакво герданче и от герданчето има някаква следа. Някакви одрасквания… Кажете кой отговорен човек ще твърди нещо, за което не е събрал нужната информация. Аз не мога да отправям никакви твърдения. Не съм била свидетел на агресия, не само от страна на тази госпожа, а по принцип”, заяви Антонина Кирова.

Тя уточни, че в годините са възниквали недоразумения, но родителите винаги са се обръщали към нея за изясняване на ситуацията. „Ние знаем, че родителите живеят в страхове. Това са т.нар.митове. Аз не съм работещ от вчера в тази сфера и зная, че винаги трябва да се проверят и изслушат всички страни. Да бъдем малко по-коректни и толерантни. Кажете ми това петно сега кой може да го измие? То вече е сложено. Това се е случило по думите на майката в петък. Аз не съм на работа, в чужбина съм. Би следвало тя да сигнализира на моите заместници и да отиде да разговаря. Тя искаше да разговаря с мен и аз да взема отношение, но аз пак ви казвам, че няма човек, който ще вземе отношение без да е разнищил нещата в подробности”, смята Кирова. Директорът уточни, че за да има реакция трябва да бъде спазен съответния ред. „Майката трябва да подаде сигнал и той трябва да бъде отнесен към ПДЯ „Пролет”, на чието подчинение са медицинските сестри. Аз не просто ще направя административна проверка, а ще разговарям с всички хора, които са там и с родителите. Когато се върна, ще направя и родителска среща. По време на отпуск не мога да реагирам. Моите заместници ще свършат нещата, но просто майката можеше да изчака мъничко след като не иска да разговаря с моите заместници, а с мен”, заяви Кирова.

Тя е категорична, че до този момент не е имало индикации за каквито и да било нарушения от страна на медицинската сестра. Директорката отрече съмнението на майката, че над служителката да има „разтворен чадър” във времето, който прикрива други нарушения. „Няма такова нещо като чадър. Всички хора са ми равни. Медицинските сестри не са на подчинение на детската градина, но не съм имала основания да санкционирам, тъй като няма оплаквания. Ако се е случвала агресия, аз щях да зная. За коментар може да бъде потърсен и завеждащият яслата, но пак казвам, няма причина ”, твърди Антонина Кирова. Тя също е видяла снимките, които са качени от майката в групата „Забелязано в Дупница”. „Видях ги, но не давам никакво твърдение. Без да твърда каквото и да било, смятам, че нито един човек не би ги приел подобни снимки без чувство на болка и гняв. Това е съвсем естествена реакция. Но нямам индикации от персонала ми да извършва такива действия. Това е жестоко”, коментира Кирова. Тя за пореден път заяви, че преди да направи щателно проучване по случая, не може да вземе каквото и да било отношение по него. „Не мога да се предоверя. Тази майка я познавам от 1 седмица и просто не мога да приема нейните твърдения, без да чуя мнението на хората, с които толкова години работя. Мисля, че не е редно”, смята директорът на детското заведение в Самораново госпожа Антонина Кирова.

„Вяра” дава възможността за изразяване на мнение и коментар от страна на всички засегнати страни. Опитите ни да се свържем с госпожа Йорданова останаха неуспешни в съботния ден.

RELATED ARTICLES

7 COMMENTS

  1. Коментара който ще направя сигурно също ще и се стори недостоверен на г-жа Директорката Кирова!!!! Хората с който работи в детската ясла и са били на смяна са две,лелката и така наречената госпожа!!!!Та да си дойдем на думата!!! Госпожо Кирова няма място за съмнение за случая аз съм баба на потърпевшото дете и свидетел на всичко!!! Допустимо ли е според вас детето да се извежда на улицата пред детската градина за да чака майката а не да се остави на госпожата от втората смяна и майката да го вземе от нея а не от улицата,и още нещо защо твърдите невярно неща че не е имало постъпили оплаквания като още две майки се оплакаха и застават зад дъщеря ми,подавали са и оплакване до вас и въпроса е оставен глас в пустиня.Годпожо Кирова ние живеем в демократична и правова държава и ще си търсим правата както е най добре за нашето дете,след като сте в чужбина и сте разговаряли със дъщеря ми и вие не можете да се убедите във стореното защо не я посъветвахте да отиде при ваш заместник и веднага да се вземат мерки и разрешение на въпроса а сте и казали че трябва да изчакам две седмици да се върнете от почивка и тогава ще проверите случая.Вода във река г-жо Кирова дето казват хората!!!Знаем че дар слово се добива с практика и всичко което казвате в изявлението си пак ме навежда над мисълта че това не е единствен случай!!! Ние казваме самата и жива истина свидетели също има и че се опитвате едва ли не да искате дъщеря ми лъжкиня изобщо не ми допада.Тя също е педагог и с магистърска степен не би си позволила такова нещо никога!!!Относно герданчето на детето според вас ,г-жо Кирова ако ви ударя шамар,и ако ви ударя пестник последствията дали ще са едни и същи???? Детето носи герданчето от бебе и такова нещо никога не е имало!!!! Госпожо Кирова ще съм доволна не казвам благодарна но доволна да прочетете написаното от мен и публично да ми отговорите за да разнищим проблема публично,защото ние няма какво да крием от хората,няма от какво да се срамуваме и ще си търсим правата и справедливостта!!! Няма да оставим нещата така една малка невинна душичка която още не говори да бъде стресирана още в първите години на живота си!! И не кзваите неверни неща че от въпросната г-жа няма оплаквания прочетете коментарите под поста и може би ще си спомните за двете майки и техните дечица бити от същата,и подадените оплаквания до вас!!! Имате грижа за децата те са нашето бъдеще и може би някога и вие да имате нужда от същите тези дечица!!!!!Очаквам отговор надявам се искрен!!! Бог гледа и съди!!!

  2. Нищо му нема на келемето.Играят си децата,бият се,драскат се,така и растат.А че лелките ми гледат у ку*о,е друг въпрос.Орева малата тая “майка”,а само като и гледам селската мутра,ми иде да я ошамарим.И ако нейният келеш се е метнал на нея,си е заслужил кьотеко!

    • Келеш може да наричаш твоито ако имаш такова!!!!Коментара ти те описва идеално.И като си толко бабаит ела я ошамари!!! Дори и името не смееш да си напишеш!!!Жалък си който и да си жена или мъж!!!!!

    • Саморанеца дай да се разберем къде да дойда да ти видя градската физономия да видиме кой кякво си е заслужил

  3. Ооо такива неща се случваха и в “ЗОРА”. Госпожа Кирова естествено нищо не е видяла…така и изнася

  4. Аз съм майка на дете, което посещава яслата от 1г. и 5м.Мога само да кажа, че всички от персонала са много грижовни и внимателни!

Comments are closed.

Most Popular