Sunday, May 12, 2024
HomeРегионБлагоевградМеждуведомствената комисия за възстановяване ще отпусне пари за укрепване на свлачището над...

Междуведомствената комисия за възстановяване ще отпусне пари за укрепване на свлачището над Благоевград

Не спират дейностите за укрепването на срутището на пътя за Рилския манастир

Премиерът Бойко Борисов, заедно с министрите на регионалното развитие и на околната среда и водите, посети голямото срутище в Искърското дефиле. Той заяви, че се надява от сряда пътят да е освободен от срутилата се скална маса.

Борисов отбеляза, че на много места в България има подобни рискови зони, но правителството продължава да отпуска целево финансови средства за справяне с проблема. „Почти всяка сряда на заседание на Министерския съвет заделяме десетки милиони за свлачища, срутища, ремонти по старите трасета. За съжаление такава е природата в България“, посочи министър-председателят. Той уточни, че днес сутринта е разговарял с министъра на вътрешните работи Христо Терзийски като му е разпоредил още в понеделник да свика Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Комисията ще обсъди необходимата помощ както за свлачището в Елисейна, така и за други подобни опасни места в страната, като огромното свлачище над Благоевград. „Може би 5-6 са належащите свлачища, за които трябва да се вземат спешни мерки“, добави министър-председателят и подчерта, че още в сряда на правителственото заседание ще бъдат отпуснати нужните средства на общините.

Премиерът изтъкна трудните условия, при които работят геолозите, алпинистите и строителните екипи. Бойко Борисов добави, че не спират дейностите за укрепването на срутището на пътя за Рилския манастир. Там в рамките на заделеното финансиране ще бъде изградена т. нар. „тунелна шапка“, която ще отвежда евентуално паднали скали.

Информация: Радио Благоевград

RELATED ARTICLES

Most Popular