Sunday, May 12, 2024
HomeРегионБлагоевградМестни избори 2023: Станислав Владимиров печели в Перник, балотаж чакат в Благоевград

Местни избори 2023: Станислав Владимиров печели в Перник, балотаж чакат в Благоевград

Джумайци счупиха рекорда по активност

България гласува на редовни местни избори, които определят бъдещето на властта по места за следващите четири години.
Най-висока избирателна активност към 20:00 ч., когато приключи изборният ден, имаше в Благоевград. Това сочат данните от exit poll на „Галъп”, направен по поръчка на NOVA.

Благоевградчани са били най-активни в цяла България.
57,5% от избирателите в града са гласували за кмет и 57% – за общински съветници.
По брой гласували областният център на Пиринско остави зад гърба си Варна – на второ място, с 41,5% гласували за кмет.
Избирателната активност в Столичната община бе 37,5% за кмет и 36,7% – за Общински съвет.

Заради разминаване в броя на избирателите по настоящ адрес и изключително високата избирателна активност в благоевградските села Дъбрава, Горно Хърсово и Българчево се наложи допълнително да бъдат изпратени изборни книжа. В Дъбрава разказаха, че още преди обяд станало ясно, че те няма да са достатъчни.
Независимият кандидат Илко Стоянов (подкрепен от ГЕРБ и ИТН) и Методи Байкушев от ПП-ДБ са събрали най-много подкрепа в Благоевград и отиват на балотаж другата неделя. Това сочат първите данни от екзитпол на “Галъп интернешънъл“.
Илко Стоянов (независим) е спечелил 27.1% от гласовете, а Методи Байкушев (ПП-ДБ) – 24.6%. На следващите позиции се подреждат Николай Шушков с 15.6%, Атанас Камбитов с 11.3% и Румен Томов – 4.9%.

В Перник вотът още на първи тур категорично печели Станислав Владимиров от „Движение за просперитет на Перник“, за когото са гласували 71,5% от избирателите, сочат данните от exit poll-а на „Тренд“.
По предварителни данни от exit poll-а кандидат с подобно на Станислав Владимиров име – Станислав Стойнев е „откраднал“ около 6-7 процента от вота на досегашния кмет, съобщи местният сайт ZaPernik.
Според данните, Движението за Просперитет за Перник на Станислав Владимиров ще има най-много общински съветници в местния Общински съвет на Перник – 30,3%, следвано от ГЕРБ – 24,4%, „Възраждане” – 11,8%, ПП-ДБ – 6,7%, Местна коалиция „БСП за България” – 3,9%, ИТН – 3,4% и други – 19,5 %.
Станислав Владимиров е може би кметът с най-висок изборен резултат за кмет на областен град в страната.
„Искам да благодаря на всички мои съграждани които излязоха да гласуват и че ми дадоха подкрепата си. Усещах тяхната подкрепа, бяхме сплотени. Този огромен процент, който дават социолозите наистина много задължава и аз се моля и ще направя всичко да направим Перник такъв, какъвто го виждам в мечтите си. Перничани го заслужават“, бяха първите думи на новия-стар кмет на Перник пред журналисти.

Общините Ковачевци и Земен държат рекорда за най-много гласували в област Перник. Към 17:00 часа в Ковачевци 66 процента от избирателите бяха упражнили вота си, само 5 процента по-ниска бе активността в община Земен.
В Перник по същото време активността бе близо 36 процента.

В късния следобед 34,28% бе избирателната активност в община Кюстендил. Тя беше най-ниска в областта. Следваше я община Дупница с 36,71%, община Бобов дол с 46,95%, община Рила с 51,27%, Сапарева баня – 51,27%.
По традиция най- висока избирателна активност имаше в община Трекляно – 73,85% и Невестино – 60,10%.

Кандидат за кмет на Кюстендил не можа да гласува за себе си, защото има регистрация по настоящ адрес в чужбина, казаха от Общинска администрация. Това е валидно и за хората с двойно гражданство, чийто постоянен адрес е в Кюстендил или в някое от 70-те села.

Хора с постоянен адрес в Кюстендил или в някое от селата, но имат и адресна регистрация в чужбина, не могат да упражнят правото си на глас, поясниха администратори. За такива случаи явно е необходима промяна в закона. И майката на друг от кандидатите за кмет се оплака, че не е допусната да гласува: “Трябва да ходя в Общината, създава се смут в мен, вместо да съм спокойна в този ден, аз трябва да ходя да доказвам къде съм се родила, къде съм израсла и къде живея. Имам постоянен адрес, ето ми личната карта с постоянен адрес, адреса, на който съм се родила”.

До редакционното приключване на броя нямаше данни и официални резултати за гласуването в Дупница и Кюстендил.
Към 20,45 ч. от ОИК все още нямаха информация за избирателната активност, като очакваха първите протоколи от община Кюстендил. Същото бе положението в община Дупница, където в голямата част от секциите все още продължаваше обработването на хартиените бюлетини.

RELATED ARTICLES

Most Popular