Monday, May 6, 2024
HomeОживлениеНад 600 деца се изявиха на фестивала „Чичо Стоян“

Над 600 деца се изявиха на фестивала „Чичо Стоян“

Песни и танци огласиха пернишкото село Дивотино

 

Над 600 деца се изявиха в 26-ото издание на Националния детски фестивал “Чичо Стоян”, който се проведе в пернишкото село Дивотино.

Въпреки лошите метеорологични условия и проливния дъжд,  малки и големи танцьори не се отказаха и излязоха на сцената с много настроение и усмивки.

В програмата сепредставиха осем детски градини, шест училища, 18 читалища и два културни центъра. Изкуството си показаха общо 34 формации и много индивидуални изпълнители.

Проявата е с конкурсен характер. Изпълнителите се състезаваха в различни жанрове песни и танци – фолклор, хип-хоп, модерни танци, мажоретки и др. Тричленно жури с председател главен асистент Милена Любенова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН оценяваше  изпълненията.

Всички участници получиха грамоти. Журито присъди колективни награди – плакет, диплом за І ,ІІ и ІІІ място, индивидуалните изпълнители ляха наградени с диплом и медал.

Националният детски празник “Чичо Стоян” се провежда всяка година през юни – рожденият месец на Стоян Михайлов Попов – Чичо Стоян в родното му село Дивотино. Той е насочен към най-широката детска аудитория на възраст от 3 до 18 години.

Фестивалът има 35-годишна история. Главната му цел е да се поддържат традициите и творчеството за деца и юноши, завещани ни от големия приятел на децата – писателя Чичо Стоян, да се откриват и развиват талантът и духовната сила на децата.

Организатори на събитието са Народно читалище “Чичо Стоян – 1927 г.”, кметството в село Дивотино и община Перник.

RELATED ARTICLES

Most Popular