Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионКюстендилНад 600 семейства от Кюстендилска област очакват средства от държавата, след спиране...

Над 600 семейства от Кюстендилска област очакват средства от държавата, след спиране на детските градини и училища

Над 600 семейства от Кюстендилска област очакват да получат месечна целева помощ, при обявена извънредна епидемична обстановка, за отглеждане на деца до 14-годишна възраст. Броят на подадените заявления за отпускане на помощта в дирекциите на „Социално подпомагане” в областта са общо 677 бр. Заповеди за отпускане на помощта до момента са получили  415 бр., а 162 бр. заявления все още се обработват. Отказ са получили около 100 семейства, като най-честите причини са свързани с това, че родителите получават средства по други мерки за подпомагане или са наети от работодатели с договори, чрез подпомагане от държавата.

Право на месечна целева помощ при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка имат семейства с деца до 14-годишна възраст, когато:

  1. двамата или единият от работещите родители, или родител, отглеждащ сам дете, не може да извършват дистанционна работа от вкъщи и нямат възможност да ползват платен отпуск или не получават парично обезщетение за временна неработоспособност;
  2. двамата или единият от родителите, или родителят, отглеждащ сам дете, са останали без работа, но нямат право на обезщетение за безработица или размерът на получаваното обезщетение е по-нисък от средномесечния доход 150 % от минималната работна заплата;
  3. двамата или единият от родителите, или родителят, отглеждащ сам дете, са самоосигуряващи се лица, които не могат да упражняват занятието си поради въведените ограничения във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка;
  4. двамата или единият от родителите, или родителят, отглеждащ сам дете, по т. 1, 2 или 3 не получават обезщетение за бременност и раждане.

Помощта се отпуска, ако:

  1. децата не са настанени извън семейството по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето;
  2. децата не посещават училище или детска ясла и детска градина, както и предучилищните групи поради въведените ограничения в училището или в детското заведение във връзка с извънредното положение или извънредната епидемична обстановка.

Помощта се отпуска на семейства със средномесечен доход на член от семейството за месеца, предхождащ подаването на заявлението-декларация за отпускане на помощта, по-нисък или равен на 150 % от минималната работна заплата, определена за страната (610,00 лв. за 2020 г.).

Отпуска се и на семейства на роднини и/или близки и приемни семейства, в които има настанени деца по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето.

Размерът на помощта:

  1. за семейства с едно дете е равен на размера на месечната минимална работна заплата, определена за страната – 610,00 лв.;
  2. за семейства с две и повече деца е равен на 150 на сто от размера на месечната минимална работна заплата, определена за страната – 915,00 лв.

Когато условията са налице за срок до 5 работни дни, размерът на помощта е 25 на сто от съответния размер.

Когато условията са налице за срок от 6 до 10 работни дни, размерът на помощта е 50 на сто от съответния размер.

Към заявлението-декларация родителите прилагат и служебна бележка от работодател или нейно сканирано копие.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular