Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионДупницаОбещаните безплатни антигенни тестове от МЗ подминаха Дупница

Обещаните безплатни антигенни тестове от МЗ подминаха Дупница

Хората питат министър Кацаров къде са тестовете, които им гарантираха запазване на клиентите и работните места

Няма лаборатория на територията на община Дупница, в която да се правят безплатни антигенни тестове. Това съобщи директорът на РЗИ-Кюстендил д-р Златко Величков. Единствената лаборатория на територията на областта, в която се правят безплатни тестове, предоставени от държавата, е тази към МБАЛ „Д-р Никола Василиев“ в град Кюстендил. Има запитване и постъпления от лабораторията на Общинската болница в Дупница, но засега сключен договор има единствено с областната болница.
Въпросът къде в града могат да се правят т.нар. безплатни антигенни тестове разбуни дупничани, които искат да се възползват от услугата. От няколко дни десетки граждани обикалят лабораториите и общопрактикуващите лекари с въпроса как могат да се изследват безплатно с гарантираните от държавата и Министерството на здравеопазването тестове. Както вече съобщихме, в Триажния кабинет в Дупница се извършва безплатно тестване с антигенни тестове, но там не се издава необходимият „зелен сертификат”, който важи в рамките на 48 часа. Звеното изпълнява предимно социална функция с цел да облекчи пациентите и общопрактикуващите лекари в града и близките общини.
Дупничани питат защо в съседните градове като Кюстендил, Благоевград, Сандански, Гоце Делчев и Перник вече са доставени хиляди безплатни тестове от Министерството на здравеопазването, а тук хората за пореден път са „дискриминирани” и са принудени да продължават да заплащат услугата към частните лаборатории, където цената варира между 20 и 25 лв. Нали тези тестове гарантираха, че няма да спрат да работят хотели, ресторанти, заведения и други търговски обекти, а сега се оказва, че реално обещаното от държавата и министър д-р Стойчо Кацаров не важи за родния му град. Десетки, заети в различни икономически сектори, са принудени ежедневно да заплащат тестове, тъй като нямат документ за ваксинация или доказано прекаран ковид и това е единственият начин да запазят клиентите и работните си места. Хората недоумяват защо в другите градове тестването е организирано дори в пунктове, а в Дупница няма лаборатория, която да предоставя услугата безплатно, като се заплаща единствено манипулацията.
В същото време от понеделник започнаха засилени проверки за зелени сертификати. През изминалите няколко дни здравното министерство даде гратисен период, за да могат обектите на закрито да се подготвят с пунктове за бързи тестове. Сега контролът се затяга и екипи на регионалните здравни инспекции, съвместно със служители на полицията и на Агенцията по храните, ще обикалят обектите, но вече няма да правят само предписания, а ще санкционират, ако засекат липса на зелен сертификат. Глобите ще стигат до 50 000 лева.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular