Monday, May 6, 2024
HomeРегионБанскоОбзор: Югозападна Трета лига, 11-и кръг

Обзор: Югозападна Трета лига, 11-и кръг

Марек записа равенство срещу дубъла на Славия София, но остана на върха на таблицата в група А

Въпреки загубата от ФК Кюстендил, Костинброд запази лидерството си в „Б“-групата

Ташко СУЛЬОТОВ
Нови десет мача бяха изиграни по терените на Югозападна България от 11-и кръг за първенството на Трета лига.
В група А в петте мача бяха отбелязани 10 гола, от които 4 от домакините и 6 от гостите, което показва головата немощ на нападателите и стабилността на защитите на отборите.

С най-голям интерес се очакваше мачът между отборите на Славия II (София) и Марек от град Дупница.

Дубълът е воден от Иван Иванов, който е член на треньорския щаб на А националния отбор на България, а начело на дупничани е авторитетният футболен специалист Танчо Калпаков. Още в първите минути на срещата се видя, че мачът ще бъде доста оспорван.
На опитния отбор на Марек (Дупница) се противопоставиха младите таланти на Славия II, които са бъдещият резерв на представителния мъжки отбор на ПФК Славия. Първи отбелязаха гол футболистите на Славия в 80-та минута чрез Кристиян Величков. Това разбира се не отчая футболистите на тима от Дупница, които бяха подкрепяни от своите най-верни привърженици от трибуните на столичния стадион „Александър Шаламанов”. Георги Божилов от отбора на Марек изпрати топката при изпълнение на дузпа в дясната странична греда зад вратаря на домакините Илиян Илиев и това още повече увеличи напрежението сред футболисти и привърженици на Марек. В даденото 3 минутно продължение главният съдия Мартин Марков отсъди втора дузпа – съвсем заслужена, за отбора от Дупница, която Иван Калайджийски изпълни перфектно и резултатът бе изравнен. Това равенство не бива да се смята за провал за отбора на Марек, защото като гости премериха сили с отбор, изпълнен с млади таланти, които бяха представители на България в Младежката шампионска лига. С това равенство отборът на Марек стои еднолично на върха на таблицата с 26 точки, а дубълът на Славия II – на 3-то място с 19 точки.
На затревения терен на стадион НСА се игра другият мач, който се очакваше също с голям интерес и беше важен най-вече за гостуващия отбор Чавдар (Етрополе) и за съдбата на старши треньора му Йордан Юруков.

Там се срещнаха третият отбор на ЦСКА-1948 и Чавдар.

Срещата започна добре за отбора на домакините. Още в 3-та минута атаката на възпитаниците на Веселин Минев бе оползотворена с хубав гол на Мартин Драганов. Радостта на столичани бе кратка. В 12-та минута перфектна атака на отбора на Чавдар завърши с гол на петричанина Андон Гущеров за 1:1. При този резултат приключи първото полувреме. След почивката футболистите и на двата отбора се стремяха към отбелязване на ново попадение, но това успяха да направят гостите в 52-ра минута след успех на Мартин Кръстев. С тази победа отборът на Чавдар е втори във временното класиране и само с 2 точки по-малко от лидера Марек. ЦСКА-1948-III остава на 8-мо място с 9 точки.

На стадион Сливнишки герой в град Сливница се срещнаха отборите на едноименния местен тим и Банско Тийм.

След този мач гостите съжаляваха повече след нулевия резултат, защото според треньорския им щаб непростими пропуски са направили Димитър Петков и Георги Фикиин. Отборът на Сливнишки герой е 5-ти с 16 точки, а на Банско – 6-ти с 15.

На стадион „Христо Ботев“ в град Ихтиман се срещнаха местния Ботев и Пирин 1912 (Гоце Делчев).

В този мач отборът, който диктуваше играта на терена, бе този на домакините, воден от своя старши треньор Валери Свиленов. Първия гол в срещата отбеляза Борислав Балджийски в 6-та минута, в 8-та Богомил Христов покачи на 2:0. В 49-та минута главният съдия Иво Исаев отсъди дузпа в полза на Ботев, която Борислав Балджийски превърна в гол за 3:0. Четвъртото и последно попадение отбеляза Васил Велев отново от дузпа в 83-та минута. Така с резултат 4:0 възпитаниците на Валери Свиленов изпълниха най-после сърцата на своите привърженици. Това всъщност бе най-успешният мач от началото на новото футболно първенство за отбора на Ботев (Ихтиман). С тази победа те са вече 7-ми с 9 точки, а отборът на Пирин (Гоце Делчев) заседна яко на дъното само с 3 спечелени точки до момента.

На стадион „Раковски“ в столицата се срещнаха отборите на местния Левски и Балкан (Ботевград).

През първата част на срещата едва в 45-та минута Калоян Бонев от отбора на гостите успя да реализира една от многобройните си атаки, изпращайки топката неспасяемо във вратата на Ивайло Неделчев за 0:1. През втората част на срещата бяха отбелязани нови три гола, от които два във вратата на домакините и един – на гостите. В 63-та минута Павел Петков отбеляза красиво попадение за 0:2. В 75-та минута Владимир Тенев успя да намали резултата, изпращайки топката в мрежата на Слави Матин за 1:2 и върна надеждите на своите колеги за спечелване поне на една точка, но това така и не се осъществи. Причината бе далеч по-добрата игра на възпитаниците на Иван Редовски, които чрез Йордан Дамянов в 86-та минута направиха резултата класически за 1:3. В даденото 4-минутно продължение главният съдия Иван Иванов показа червен картон на вратаря на Ботев Слави Матев за игра с ръка извън наказателното поле. С тази победа отборът на Балкан е на 4-то място с 16 точки, а този на Левски Раковски 10-и с 8 точки.
В този кръг почиваше отборът на Септември II София.

В група Б в изиграните пет мача бяха отбелязани 11 гола, от които 8 за домакините и 3 за гостите.

На стадион „Георги Бенковски“ в град Костинброд се срещнаха едноименния тим и този на ФК Кюстендил.

Този мач бе определен като дерби в челото на таблицата, но за жалост на терена не бе така. Отборът на ФК Кюстендил, воден от младия и прогресиращ футболен специалист Мартин Йорданов, владееше повече топката, изграждаше много бързи и качествени атаки и резултатът от тази тактика не закъсня. В 5-та минута Евгени Зюмбулев отбеляза красиво попадение след центриране от фаул на Даниел Гогов. В 34-та минута Марио Евтимов надбяга защитата на домакините и изпрати топката от движение в далечния ъгъл на вратаря Валентин Галев за 0:2. При меле, създадено пред вратата на гостите, Борислав Будинов успя в 55-та минута да намали на 1:2 и върна надеждите на колегите си за обрат в мача. Футболистите на гостите от Кюстендил продължиха да играят по-качествено и в даденото 2-минутно продължение от отлично ръководещия мача Васимир Ел Хатиб Даниел Гогов овладя топката след грешка на защитата на домакините и със спринт се насочи директно към противниковата врата, изпращайки топката в далечния ъгъл на Валентин Галев за 1:3. С тази победа отборът на ФК Кюстендил намали разликата с временния водач на групата Костинброд на 4 точки, заемайки 2-ро място с 21 точки. Отборът на Костинброд запази водачеството си с 25 точки.

На градския стадион в Сандански се срещнаха отборите на местния Вихрен и Оборище (Панагюрище).

Тази среща бе ръководена на ниво от главния съдия Любослав Любомиров от Перник. Доста труд положиха възпитаниците на Ивайло Василев, за да превземат вратата на Оборище, пазена от Стилиян Георгиев. В 26-та минута при образцова атака топката попадна у Леандро Силва-Лео от домакините, който със страхотен шут изпрати топката в мрежата зад Стилиян Георгиев за 1:0. Отборът на гостите играеше много стабилно отзад и разчиташе напред само на контраатаки и доста затрудни футболистите на домакините. В първата минута от 3-минутното продължение, дадено от главния арбитър Любослав Любомиров, Виктор Ергин направи безпомощен Стилиян Георгиев за 2:0. С тази победа, която домакините изковаха пред погледа на своя финансов благодетел Константин Динев и пред около 400 зрители, отборът на Вихрен заема 3-то място с 19 т., с 2 по-малко от втория ФК Кюстендил и 6 от лидера Костинброд. Отборът на Оборище остава на 4-о място с 15 спечелени точки.

На стадион „Септември“ в град Разлог се срещнаха отборите на местния Пирин и Гранит (Владая).

Мачът вървеше равностойно. В 56-та минута Петър Попадиин реализира една от малкото ефектни атаки за своя отбор и изпрати топката в мрежата зад Мартин Минев за 1:0. Този гол остана единствен до края на срещата и донесе три точки за отбора на Пирин (Разлог), класирайки го на 10-то място – предпоследно, със спечелени 7 точки до момента. Отборът на Гранит е на 9-то място с 8 точки.

На терена с изкуствено покритие на стадион „Георги Аспарухов“ в София се срещнаха отборите на Левски II, воден от Елин Топузаков, и Рилски спортист (Самоков), воден от Николай Николов-Чезето.

Доста нерви събра наставникът на гостуващия тим, който се хващаше за главата нееднократно заради пропуски пред вратата на Йоан Загоров. В 54-та минута Слави Чакъров донесе радост за своите треньори, колеги и отговорни длъжностни лица от ПФК Левски, дошли да наблюдават младите таланти от клуба. „Слаб мач като цяло за нас. Има много неща за корекция. След 4 мача поред без загуба някои футболисти помислиха, че може без усилия да се постигнат положителни резултати. Проиграхме 5-6 чисти голови положения и загубихме несправедливо”, сподели старши треньорът на Рилски спортист Николай Николов. Наставникът на дубъла на Левски Елин Топузаков изрази задоволство от играта на своите възпитаници, на които бе гласувал доверие в този мач. След този мач във временното класиране отборът на Левски II е на 8-мо място с 11 точки, а Рилски спортист – 6-ти с 13 точки.

На стадион край Панчарево отборът на ЦСКА II (София), воден от именития футболен специалист Стамен Белчев победи с класически резултат 3:0 опитния отбор на Септември (Симитли).

Този мач премина в коректен стил с много разнообразни атаки пред двете врати, но по-резултатни бяха тези на домакините. И трите си гола възпитаниците на Стамен Белчев отбелязаха през второто полувреме, дело на Алесандро Николов в 55-та минута и две поредни попадения на Георги Димитров в 61-ва и 89-та минути за 3:0. Според думите на наставника на Септември Стефан Гошев футболистите, на които е гласувал доверие в този мач, не са играли според неговите указания, като думите му бяха потвърдени и от кмета на Община Симитли Апостол Апостолов, който също обвини футболистите за загубата заради слабата им игра. След този мач отборът на ЦСКА II София е на 5-то място с 14 точки, а този на Септември (Симитли) на 7-мо място с 12 точки.
В този кръг почиваше отборът на Надежда Доброславци.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular