Sunday, May 12, 2024
HomeРегионБобов долОбщина Бобов дол тегли 80 000 лв. заем за културен проект

Община Бобов дол тегли 80 000 лв. заем за културен проект

Местният парламент освобождава управителя на медицинския център д-р Андреев, отпуска 2808 лв. на Й. Лекова за книга

Община Бобов дол ще тегли заем, за да реализира проекта „Фолклорът в трансграничния регион – ключ към европейската културна идентичност“ по програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия, съфинансирана от Европейския съюз, става ясно от докладна записка на кмета Елза Величкова до Общинския съвет. Предложението е да се поеме краткосрочен общински дълг от Фонд ФЛАГ в размер до 80 000 лв. Предлага се още кредитът да бъде погасен в срок до 12 месеца чрез плащанията от управляващия орган на програмата, по която ще се осъществи проектът. Кредитът ще се обезпечи чрез учредяване на залог върху вземанията на общината по договора за субсидия по проекта, учредяване на залог върху постъпленията по сметката на община Бобов дол, по която постъпват средствата по проекта, и учредяване на залог върху настоящи и бъдещи парични вземания, представляващи настоящи и бъдещи приходи на община Бобов дол по Закона за публичните финанси. Искането ще бъде разгледано на заседание на Общинския съвет на 30 юни.

Припомняме, че проектът включва разработване на обща стратегия за насърчаване на трансграничното културно сътрудничество между общините Ражан и Бобов дол, доставка на оборудване за двете общини и организация на културни фестивали в тях. Проектът е на обща стойност 146 522 евро и изпълнението му трябва да приключи до 11 февруари 2022 г.

На сесията си в четвъртък бобовдолският парламент ще определи и минимални и максимални цени за таксиметров превоз на  пътници. Докладната е свързана със задължението по Закона за автомобилните превози общинските съвети да определят минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег по съответната тарифа и изискването цените да се актуализират най-малко веднъж годишно. Предложението е да се запазят сега действащите цени за километър пробег, като се променят първоначалната такса и такса за престой за таксиметров превоз на пътници на територията на общината.

Общинските съветници ще трябва да вземат решение и по докладна за освобождаване на д-р Валентин Андреев като управител на „Медицински център 1“ ЕООД. Предложението е свързано с молба на д-р Андреев, в която не са посочени мотиви за неговото искане за напускане. Местният парламент ще разгледа и докладна за одобряване на годишния финансов отчет  и годишната данъчна декларация на „Медицински център 1” ЕООД.

Съветниците ще гласуват и по предложение за отпускане на  2808 лв. на Йорданка Лекова. Сумата е необходима на дългогодишната учителка и читалищен деятел за покриване на разходи по издаване на книгата  й „Що ми се е слънцето запрело…“.

Местният парламент ще трябва да се произнесе и по предложение за 50-процентно намаляване на пазарната оценка на движими вещи, собственост на общината, намиращи се в „Хоспис – Бобов дол” ЕООД. Оценката е приета на 25 февруари миналата година, но трябва да се намали заради липсата на интерес – двата насрочени търга са се провалили, тъй като не  е имало участници, става ясно от докладната. Сега се предлага Общинският съвет да разреши провеждането на нов търг, по новите цени.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Това начинание на Лекова да издаде книга е похвално. Но защо все от общината? Защото там е най-лесно! И няма да и откажат с председател на общ. съвет член на БСП и шеф на общ. съвет на БСП. На 24 май учителят от Големо село Евтим Венев представи книгата си “Големо село – отдалеко и близко”. Уникална книга! Разграби се като топъл хляб на цена 15 лв. броя. Но г-н Венев си намери спонсори – фирми, дарители и всички пари от продажбите дари още същия ден! Така се прави, а не най-лесното – ще ходим да искаме от общината. Прочутия краевед Иван Хаджийски от Дупница да сте чули да иска пари от общината? Издал е десетки книги със собствени средства и спонсори. Това са стойностните хора!

Comments are closed.

Most Popular