Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионСамоковОбщина Самоков с проект за намаляване на отпадъците

Община Самоков с проект за намаляване на отпадъците

Община Самоков реализира проект „Намаляване на отпадъка при източника в Самоков с предизвикателствата на гр. Рубе.“

Община Самоков e бенефициент по договор с Министерството на околната среда и водите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”. Общината получава безвъзмездна финансова помощ в максимален размер 390 426,60 лева за изпълнението на проекта по процедура BG16М1ОР002-2.009 „Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците” по приоритетна ос 2 „Отпадъци” на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”, като Европейският фонд за регионално развитие на Европейския съюз финансира в размер на 331 862.61 лв. и 58 563,99 лв. е националното съфинансиране. На пресконференцията присъства заместник-кметът на община Самоков и ръководител на проекта Люба Кленова, директори на детски градини и училища, представители на местния хотелиерски и ресторантьорски бизнес, граждани на общината, медии.

Кленова представи проекта, който се реализира на територията на община Самоков в периода 20.08.2020 – 20.07.2022, като неговата основна цел е намаляване количеството на битовите и биоразградими отпадъци. Тази цел се постига чрез няколко основни дейности:

– разширяване на системата за разделно събиране чрез осигуряване на съдове за разделно събиране на рециклируеми материали за всички училища и детски градини в общината;

– въвеждане на компостиране, което се счита за най-екологичния начин за справяне с битовите биоразградими отпадъци, тъй като намалява емисиите и гарантира внимателен контрол на използваните материали. Предоставят се компостери на участващите домакинства, общински детски градини и училища, както и в обществени паркове и градини, като местата за поставянето им са подбрани така, че да са в близост до ресторанти и заведения с голяма посещаемост.

– инициативата „Repair café“, която представлява създаване на работилница за изделия, които са достигнали края на живота си. Те ще бъдат поправени, а в случай че не могат техни части ще се използват за ремонтиране на други.

– За формирането на обществено съзнание по отношение на намаляване на отпадъците и запазване на природните ресурси са Необходими усилията на цялата общественост, организиране на общи екологични инициативи за постигане на общество с нулеви отпадъци. Този проект е началото на една по-дългосрочна политика за превръщане на Община Самоков в едно по-чисто и по-подредено място. – каза в заключение зам.-кметът  Кленова.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular