Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионПерникОбявиха големия победител в конкурс за млади музиканти в Перник

Обявиха големия победител в конкурс за млади музиканти в Перник

Виктория Маркова, ученичка от НМУ „Любомир Пипков“ е носителят на голямата награда от XV Международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти, съобщиха от община Перник.

Тя спечели симпатиите на журито с виртуозните си изпълнения на арфа. В конкурса, който тази година се проведе онлайн участваха 170 млади музиканти от България, Испания, Китай и Северна Македония. Наградата на отдел „Образование“ в посолството на Кралство Испания за изпълнение на творби на испански и ибероамерикански композитори получиха Юлиян Йосифов – китара, Диана Чаушева – цигулка,Димитър Стоименов – китара. Институт „Сервантес“ също връчи своите награди на Калоян Василев – флейта и Александър Иванов – китара. Наградата за високи педагогически постижения пък бе присъдена на д-р Ива Любомирова – преподавател в НМУ „Любомир Пипков“.

Авторитетно жури оценяваше талантите в три раздела – пиано, струнни инструменти, духови и ударни инструменти. На откриването участниците в конкурса бяха поздравени от зам.-кмета на Община Перник Стефан Кръстев, Анхел Сантамария Барнола – съветник по образователните въпроси на Посолството на Кралство Испания в България и директорът на Общински комплекс Дворец на културата Петьо Фетфов. Те пожелаха на всички участници здраве и творчески успехи. В откриващия концерт като солисти на Камерен оркестър”Орфей” и Духовия оркестър участие взеха – лауреати от XIV-я Международен конкурс – 2019 г.
RELATED ARTICLES

Most Popular