Monday, May 6, 2024
HomeРегионКюстендилОткриха дарителска сметка за зоопарка в Кюстендил, нужни са 3 млн. лв.

Откриха дарителска сметка за зоопарка в Кюстендил, нужни са 3 млн. лв.

Предвижда се изграждането на нови клетки за 18 вида животни

Община Кюстендил обяви дарителска сметка за реализиране на проект за зоопарка в Хисарлъка. Към момента кътът е затворен за посетители. Необходимо е да бъде реализиран изготвен проект, след което зоопаркът отново да отвори врати. Необходимите средства са в размер на 3 000 000 лева.
Даренията трябва да бъдат с текст: „Дарение за зоологическата градина“. Те могат да се изпращат по сметка на община Кюстендил в „Общинска банка” АД – ФЦ Кюстендил с IBAN: BG11SOMB91308442298644л. BIC: SOMBBGSF. Код за вид плащане: 44 51 00.
Проектът предвижда изграждането на нови клетки за 18 вида животни, сред които лъв, ягуар, тигър, примати, лисици, вълци, мечка, елени, сърни, муфлони и други. Предвижда се обособяването на алеи, водни и зелени площи, обществени и обслужващи сгради, детска площадка и паркинг.
В обхвата на зоопарка ще попадне и съществуващият археологически обект.

Зоокътът е строен през 1962 г. и доскоро беше една от атракциите на Кюстендил, разположен сред букови и борови дървета в лесопарк “Хисарлъка” над града.

От общината в Кюстендил, която стопанисва зоологическата градина от средата на 2009 г., посочиха, че причината за затварянето за неопределено време е необходимостта от ремонт и намирането на инвеститор, който да извърши необходимите дейности. От там съобщиха още, че животните няма да бъдат премествани до изпълнението на новия проект.

Паркът беше проверяван и от прокуратурата, а проверката завърши без данни за нередности.

“Животните са в перфектно състояние”, гарантира д-р Йордан Златанов – ветеринар, който обслужва животните в парка. Всички животни са задоволени с храна, персоналът е отговорен.

RELATED ARTICLES

Most Popular