Monday, May 6, 2024
HomeРегионБлагоевградГневни спешни медици от Благоевград излязоха на протест

Гневни спешни медици от Благоевград излязоха на протест

  • Подготвят “кърваво писмо” до д-р Стойчо Кацаров

  • По новата методика Юлия Валеова е получила мизерните 100 вместо 1000 лв.

Служители на Спешното отделение към МБАЛ-Благоевград се разбунтуваха срещу новата заповед на здравния министър, касаеща изплащането на средствата при работа с ковид пациенти.
На протест пред Спешното отделение те за пореден път се обявиха против новата методика, по която се изчисляват парите за работа на първа линия.  В предишните месеци те са получавали по 1000 лева, но вече ще взимат далеч по-малки суми, и то само при доказан досег със заразен.

„Недоволни сме от новия метод на заплащане при работа с COVID положителни пациенти. В началото на пандемията обявиха, че трябва да дават по 1000 лв., ако работиш на първа линия. Сега обаче вече не е така. Твърди се, че за да получим тази сума, трябва да има поне един преминал пациент. И ако няма такъв на дежурство, няма да получим нищо. Аз получих за юли 200,88 лв.“, каза д-р Рая Илиева.Медицинската сестра от отделението Жанет Цветкова каза, че по новата методика за месец юли е получила 200 лева. “Когато при нас пристига пациент, ние не знам дали е заразен. Идва с разстройство и повръщане и се оказва, че е с COVID. Не съм съгласна с това разпределение на средства.

Снимки: Бгнес

Ние получаваме заплата за предния месец, така че не знаем какво ще получим накрая, въпреки че сме изложени на риск”, уточни тя. Друга нейна колежка от СПО – Юлия Валеова, пък сподели, че е получила само сто лева за работа на първа линия за същия месец. Тя и колегите й са категорични, че опасността да се заразят в Спешното отделение е по-голяма, отколкото в ковид отделенията, защото в тях медиците влизат по-подготвени за среща с пациенти с ковид.

„12 часа ние работим с COVID болни, а реално се заплащат 7. На нас ни се заплаща на преминал пациент с коронавирус. Днес може да са минали 10, но ни се заплаща за един. Трябва да имаме пълен работен месец, за да вземем 1000 лв. и ако има поне по един заразен, преминал през СПО“, обясни и Красимира Вълкова.

Медицинските работници отбелязаха още, че голяма част от тях са в пенсионна възраст, а настъпващата ковид вълна и намалените бонуси може да накарат много от тях да напуснат. Те дадоха пример, че ако един заразен дойде заедно с цялото си семейство – хипотетично от 4-ма души, бройка ще бъде заплатена само за един, а не за четирима пациенти.
Протестиращите допълниха, че заплащане на допълнителните средства не е имало и когато заразените ученици от Езиковата гимназия, които бяха на лагер в Австрия, пристигнаха в Благоевград и са преминали през СПО.
Медиците уточниха още, че протестът им не е към самата болница, тъй като по думите им здравното заведение е с вързани ръце. Те подготвят писмо, в което да отправят исканията си до служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.
„Причината за недоволството на колегите от Спешното отделение е новата методика за разпределяне на парите за работещите на първа линия. Преди те получаваха по 1000 лева за работата си с пациенти с коронавирус, докато сега ще взимат по-малко. Според новата методика бонусите се изчисляват по друг начин и това ще доведе до по-ниски суми на месец. Разговарях с тях и бях осведомен за тяхното недоволство. Също така те ме запознаха и с техните искания. Не мога да кажа, че съм очарован от това, че колегите протестират, но, разбира се, това е тяхно право“, коментира пред „Вяра“ и  директорът на МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular