Monday, May 6, 2024
HomeКриминалниОтравяне с хлороформ убило швейцарския бизнесмен в Кладница

Отравяне с хлороформ убило швейцарския бизнесмен в Кладница

Обвиняемият за умишленото престъпление Борислав Панев остава в ареста, реши съдът

Интоксикация с хлороформ е причинила смъртта на швейцарския бизнесмен Удо Ланге, съобщи прокурор Аделина Алексиева. По думите й затова не е имало кръв по тялото на чужденеца. Резултатите от експертизите са дали окончателно заключение за настъпилия фатален изход. Ланге е имал и рана в белия дроб, но не тя е причинила смъртта.
Елизабет Ланге – съпруга на убития бизнесмен, е била задържана по Закона за МВР сутринта в неделя до 22:30 ч. Засега няма доказателства, че е замесена в убийството. Г-жа Ланге е дала показания пред съдия в качеството си на свидетел.
Пернишкият окръжен съд гледа искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка на неотклонение на Борислав Панев – обвинен за умишлено убийство на бизнесмена. Пантев е заместник-управител на фирмата, управляваща пекарните на Елизабет Ланге. Според прокуратурата двамата са били в лични и служебни отношения. Пантев живее на семейни начала с жена, има и дете.
Съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Б.П. (на 57 години), обвинен за извършено от него умишлено убийство – престъпление по чл. 115 от НК. В официално съобщение от прокуратурата допълниха, че разследването по делото е започнало на 11.08.2022 г. след постъпил сигнал за смъртта на мъж в с. Кладница, област Перник. Тогава е било установено, че пострадалият е У.Л., гражданин на Швейцария, постоянно пребиваващ в България. Въз основа на събраните по делото доказателства самоличността на извършителя на убийството е била разкрита, а той е задържан. От заключението на химикотоксилогична и съдебномедицинска експертизи е видно, че причината за смъртта на У.Л. е остра интоксикация с хлороформ. Констатирани са фрактури на ребра и нараняване на белия дроб у жертвата. В хода на разследването е установено, че Б.П. е закупил и използвал електрошок по време на убийството.
Съдебният състав сподели доводите на наблюдаващия прокурор в Окръжна прокуратура – Перник за наличие на обосновано предположение относно авторството на деянието. Съществува реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Взетата от съда мярка за неотклонение спрямо Б.П. може да бъде обжалвана пред Софийския апелативен съд.

RELATED ARTICLES

Most Popular