Monday, May 6, 2024
HomeРегионКюстендилПиперков чифлик и Граница поделиха наградата за най-едра череша от 36 мм...

Пиперков чифлик и Граница поделиха наградата за най-едра череша от 36 мм на празника в Кюстендил

Читалище „Христо Ботев 1948“ от село Пиперков чифлик и читалище „Просвета 1920“ от село Граница спечелиха наградата за най-едра череша на 15-ото издание “Празник на черешата 2022”.


Жури, в състав бяха професор д-р Илияна Кришкова, Евгени Серафимов, Виолет Вьорлер и Любляна Начева, които измериха череша с размери от 36 мм.
За най-атрактивно вешало беше определено това на НЧ „Христо Ботев 1948“ от село Пиперков чифлик. На второ място се нареди ДПЛФУ „Ильо Войвода“
Най-оригинално пано:
1 място – НЧ „Славчо Темкин 1911” с. Драговищица
2място – НЧ „Спасовица 2008” с. Николичевци
Най-красив черешов щанд:
1 място – НЧ „Пробуда 1919” с. Копиловци
2 място – НЧ „Отец Паисий 1928” с. Багренци
3 място – НЧ „Съгласие 2007” с. Жабокрът
4 място – НЧ „Просвета 1988” с. Гирчевци
5 място – НЧ „Просвета 1922” с. Слокощица
6 място- НЧ „Славчо Темкин 1911“ с. Драговищица


Стотици гости събра празникът на черешата в Кюстендил. Събитието бе пъстро и вълнуващо, навсякъде в града цареше оживление и трепет. Кметът Петър Паунов посрещна официалните гости. Сред тях бяха игуменът на Рилския манастир – Адрианополският епископ Евлогий, Белоградчишкият епископ Поликарп, Негово Високо Преосвещенство Митрополит Серафим, епископ Созополски, Н. Пр. г-н Халед Ибрахим Емара, посланик на Арабска република Египет в България. Гости на празника бяха народните представители Снежанка Траянска, Бойко Клечков и Христо Терзийски, председателят на Общински съвет Иван Андонов, Проф.д-р инж. Мартин Банов, председател на Селскостопанкската академия София.
На сцената на площад „Велбъжд“ концерт изнесе Духов оркестър – Кюстендил, а до края на деня се провеждаше фолклорен празник с участието на кюстендилски изпълнители и гостуващи състави от Национално училище по танцово изкуство, София. Предлагаха се и безплатни туристически обиколки на Кюстендил. „Всяка година с трепет очакваме този емблематичен за нашия град празник, изпълнен с много хора и гости, дошли да вкусят от черешовия ни свят”, каза Валентина Николова от читалището в с. Жиленци. Освен черешовите картини читалището предложи и черешова ракия. „Тази година, както и миналата реколтата е зле, заради дъжда плода се скапва още на дървото, но все пак има и едри череши“, обясни Милена Стоименова от читалище „Съгласие“ в Жабокрът .
Тази година изкупуването на черешовия плод върви трудно. „Произведеш го, но няма къде да го продадеш, за това хората се отказват, както и самата аз“, категорична е Стоименова.
Английският влогър Гарет Лий Грейдуел, от канала A Taste of Bulgaria (Вкусът на България) също гостува в Кюстендил, за да представи на последователите си Празника на черешата в града. “Радвам се да бъда тук, градът е прекрасен. Откакто съм създал канала си, това е най-големия фестивал в България, в който съм участвал”, разказа пред БТА Грейдуел. Той посочи, че досега е отразявал фестивалите “Сурва” в Перник, фестивала на розата в Казанлък. Грейдуел е готвач, а идеята му е да покаже плодовете на България, културата на страната и как се развива малкият бизнес.
Изложението на плодовете на овощния труд за България започва от Кюстендил през 1896 г., когато е учредена Първата национална овощарска изложба и градът получава званието “Майка на българското овощарство”. Събитието се организира ежегодно от 2008 година насам. Неизменен партньор на Община Кюстендил е Институтът по земеделие – Кюстендил, който представя разнообразието и новостите в черешопроизводството у нас.

На празника на черешата функционира и богат базар на кюстендилски череши, с участието на местни земеделски производители. Търговци и занаятчии от цялата страна представят своите майсторски произведения. Последният ден от празника бе посветен на кулинарната надпревара „Череши в кухнята“. В трудолюбивите ръце на кюстендилските кулинари този плод намира широко приложение – красиви пити, сладка, компоти и сиропи от череши красят конкурсните маси, а кюстендилци и гостите на града откриват многообразието на черешовия свят и опитват от неповторимите кюстендилски изделия и ястия с череши.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular