Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниБългарияПожарът в с. Рояк вероятно е тръгнал от бойлерно помещение

Пожарът в с. Рояк вероятно е тръгнал от бойлерно помещение

Семействата на загиналите при пожара ще бъдат подпомогнати от държавата

Окръжната прокуратура във Варна образува досъдебно производство за пожара в село Рояк, при който в дом за възрастни хора снощи загинаха 9 души. Останалите 49 обитатели на дома, които не са пострадали, са настанени в хотел в село Аспарухово.
Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев отиде в дома и разговаря с персонала.
Донев каза, че още от месеци е разпоредил проверка на всички домове в страната заради зачестилите инциденти. Десетки са наказанията и актовете, съставени от Агенцията за качество на социалните услуги, но капацитетът й, каза министърът, не достига.
Ще бъдат отнемани лицензи и ще има наказания за тези, в които броят на персонала не отговаря на обитателите, които са там. В дома в Рояк не са открити подобни нарушения.
Очаква се проверката на прокуратурата, каза Донев, след което ще бъде взето решение какво ще се случи по-късно.
Според първоначалната информация за пожара пламъците са тръгнали от подпокривното пространство на сградата, където се намира бойлерното помещение. Окръжният прокурор Красимир Конов уточни, че ще се извърши оглед на местопроизшествието и от вещите лица.
„В светлата част на деня е сформирана група, която да отиде отново да посети местопроизшествието и да направят вече подробен, обстоен оглед. Продължават разпитите на очевидците, които са били ангажирани с гасенето, които са констатирали пожар. Огнището на пожара е локализирано, действително съвпада с т.нар. бойлерно помещение. Там е имало работещ бойлер“.
Близките на загиналите при пожара в частния дом за стари хора в село Рояк ще бъдат подпомогнати от държавата. Това съобщи пред журналисти в село Аспарухово служебният вицепремиер и социален министър Гълъб Донев. Той посети общинския хотел в селото, където са настанени част от хората, обитавали дома.
Той уточни, че те ще получат онова, което се полага от страна на държавата. Освен това всички, настанени в хотела, също могат да получат подпомагане от държавата, защото на голяма част от тях са унищожени дрехи, вещи и документи.
Министърът каза, че хората от дома могат да останат в хотела в село Аспарухово колкото е необходимо. Ще се водят разговори и със собствениците на дома в село Рояк по какъв начин ще се уредят взаимоотношенията с хората, които са платили таксите за него.
Част от хората ще се върнат при близките си – 33-ма с различни степени на психически разстройства и деменция, казаха от дирекция „Социално подпомагане“. Четиринадесет ще бъдат настанени в домове в Бяла и Варна. Петима ще бъдат настанени в Дом „Гергана“, защото те са здрави и в добро психическо състояние.
Управителят на дома Милена Мазурик каза за БНР, че седем души от персонала са били в дома по време на инцидента.
„Нещата са се случили страшно бързо и са успели толкова да реагират и наистина не са могли да влязат нататък заради много гъстия дим и опасност реално. По принцип пожарните са реагирали доста бързо“.
Кметът на Дългопол Георги Георгиев уточни, че очаква вицепремиерът Гълъб Донев да пристигне на място в Рояк, за да уточнят преместването на 49-имата души:
„Ще бъдат на топло и нахранени, докато близките не ги приберат или заедно с държавата не решим къде да ги пренастаняваме”.

RELATED ARTICLES

Most Popular